dimecres, 2 de gener del 2013

SANT EUDALD DE JOU. MONTAGUT i OIX. LA GARROTXA

El Tomàs Irigaray Lopez visitava l’antic veïnat de Sant Eudald de Jou, que pertany avui al municipi de Montagut i Oix (Garrotxa), està situat als vessants meridionals del puig Sacreu (589 metres altitud), a la capçalera de la riera de Sant Eudald (afluent, amb la de Carreres, del Fluvià). L'esglesiola de Sant Eudald, s’esmenta a les "Rationes Decimarum Hispaniae" dels anys 1279 i 1280, amb la denominació "...eclesia de Jugo...".


Un dels significats del mot Jou , és ‘coll o pas entre dues muntanyes’ la situació de l’ esglesiola de Sant Eudald a redós d'un collet de rostos suaus entre la muntanya del Cos i la Serra de Palomere, ens confirmaria la naturalesa descriptiva del topònim.


Segons l'historiador Francesc Monsalvatje, l'any 1386 s'hi representaven unes funcions semblants als Autos Sacramentales castellans.


Manifestament l’edifici ha sofert moltes modificacions – algunes obligades pels terratrèmols del segle XV - , sortosament però, en la part baixa es conserva l'estructura romànica original, amb l'absis arrodonit, la volta apuntada i el campanar d'espadanya que s'insinua a la façana de ponent.



Al segle XVIII es construí la vivenda que ocupa tota la part superior de la nau, s'hi afegí el porxo d'entrada i s'adossà a la paret de migdia la galeria que es veu actualment. En aquesta mateixa època, hom modificarà la façana de ponent, obrint-hi dues finestres, una a cada costat de la porta que conserva les ferramentes d'època romànica malgrat que fou substituïda per una de nova al segle XVIII. El forrellat és acabat en cap de drac i presenta diverses decoracions geomètriques que es repeteixen a la resta de les ferramentes. Als batents de fusta es gravà la següent inscripció: 1651 • S // EUDALI •




fou sufragània de la de Sant Pere de Montagut.

1 comentari:

Gil Anglada Llongarriu ha dit...

Es sufragània de Sant Pere de Montagut