dimarts, 15 de gener del 2013

CAN MORGADES DEL GRAU. CASTELLVI DE LA MARCA

Anàvem el Marcel Morató Tort i l’Antonio Mora Vergés pel terme de Castellvi de la Marca, tenia un especial interès per la casa i la història dels Morgades del Grau.

El Municipi té – tot i que molt precari – un Mapa de Patrimoni, en el que en relació a Can Morgades trobava :


Gran masia formada per elements d'èpoques diverses. Consta de planta, pis i golfes, amb una galeria d'arcs rebaixats i una torratxa. Hi ha una finestra geminada amb columna cilíndrica que possiblement sigui de l'antiga masia medieval, que data probablement del segle XI.


La casa senyorial és de 1690 –imaginen que l’afirmació es fonamenta en una inscripció que hi damunt d’una de les finestres de la planta baixa- . Del blasó de Cavaller, no se’n diu res, com tampoc de la història d’aquesta família, que trobem esmentada a Vilafranca del Penedès, concretament a la dita Casa Fortuny que es construïa l’any 1.670 , i s’anomenava aleshores casa de La Parellada.


1813: Cayetana Via i Valtà vídua de Joan Via ven la casa a Joan Morgades del Grau.

1826: Ramon Morgades del Grau i Montagut hereta la casa de la Parellada del seu pare Joan Morgades del Grau.

1877: Carlota i Dolors Dalmau i Morgades hereten la casa - abans de l’any 1876 - del seu cosí Ramon Morgades del Grau i Montagut. Les germanes la van dividir en dues cases, una per cada una, i ambdós la van donar en herència als seus respectius fills.

Agraïm a la Maria Rosés Giralt la seva gentilesa pels seus aclariments en resposta a la nostra petició ; voldríem – com ja fèiem amb el Celler, i l’esglesiola de Sant Andreu – rebre a l’email coneixercatalunya@gmail.com les vostres aportacions.