dimarts, 18 de desembre del 2012

El CASTELL DELS TORRELLES A PALLEJÀ. LLOBREGAT JUSSÀ

S’explica que s’ha trobat documentada l’any 1179 una primera fortificació a Pallejà. Pensem que per la seva situació n’hi havia més dins del terme.

L’edifici que veiem avui s’aixecava l’any 1590 (quan era senyor del lloc Ramon Martí Joan de Torrelles i Fiveller de Palau), segons consta en l'escut de sobre el portal a la façana de migdia, adovellat i protegit per un matacà.




L'entrada del castell de Pallejà és àmplia, amb una arcada que cobreix el vestíbul i l'escala al fons. És un edifici quasi quadrat, de planta i dos pisos, més un de superior que va ser afegit posteriorment, amb garites als angles. L'obra és en part de pedra i en part de tàpia, amb estuc superficial simulant l'aparellat; als angles hi ha carreus escairats. A l'interior, mancat d'una bona restauració, hi ha pintures del segle XVII, amb ornamentació vegetal.

A la segona meitat del segle XVIII, en temps de Carles III, quan hom construí la nova carretera general, el castell fou convertit en hostal, i és mantingué actiu, un cop superada la guerra del Francès, ja que l’any 1809 fou caserna del general Josep Manso i del seu batalló de caçadors de Catalunya, posteriorment el castell fou ocupat alternativament pels dos exèrcits. Poc després, però, les tropes del general Suchet l'ocuparen novament; per tornar a servir com lloc de restauració en acabar les hostilitats, i durant tot el segle XIX fins al començament del segle XX .




Com es pot observar a les fotografies antigues, el castell tenia adossades diverses construccions – possiblement afectades al seus us com hostal - que van ser demolides els anys seixanta del segle vint.

Al segle XX, pertanyia a Doña María de los Dolores de Chaves i Sentmenat, marquesa de Matilla. Quan aquesta morí l’any 1947, passà als seus nebots, el marquès de Sentmenat i a la seva germana Dª Maria de las Mercedes de Sentmenat y de Sarriera, condesa de Munter y marquesa de Sentmenat, que el va cedir parcialment i a precari al municipi, que a la darrera dècada d’aquell segle va dur a terme una profunda restauració - en vida encara de la titular que ens deixava el 26.10.1992 – i abans de destinar-lo per a usos culturals.

L’actual propietari és D. Joaquín Sagnier de Sentmenat, Marqués de Sentmenat y de Ciutadilla