dilluns, 17 de desembre del 2012

EL CASAL COMAS A CASTELLTERÇOL AL MOIANÈS

Em precedia en la meva visita a Castellterçol, l’amic i mestre, Feliu Añaños i Masllovet; en relació al conjunt d’edificis del carrer Sant Llogari, 34-36, que segons la plaça s’anomenen CASAL COMAS; en alguna font – no explicitada – el Feliu havia trobat : J. Comas Marquet , l'any 1887, va promoure la construcció de les anomenades “Les Cases Noves” .



La fitxa tècnica - per dir-ho d’alguna manera – recull : Edifici entre mitgeres de planta baixa i dos pisos, de composició de façana simètrica arrebossada, amb obertures ordenades regularment. Data de 1887, tal i com es pot llegir en una de les tres plaques mosaístiques que podem veure a la façana.

Caldria afegir unes dades biogràfiques d’aquest ‘J. Comas Marquet’, i si més no, les dades del mestre d’obres que aixecava l’edifici.

Els Ajuntament tenen vers el Patrimoni Històric una sèrie d’obligacions legals; una de elles és la de documentar-ne amb el màxim nombre de detalls la seva peripècia vital. Aquell nivell de ‘desídia’, corre el risc de ser interpretat com una ‘voluntat conscient’ de menystenir el patrimoni i el país, en la línia del ‘dessolar la terra’ que s’esmenta als Segadors.

M’agradaria comptar amb la col•laboració d’algun castellterçolenc, castellterçolenca que conegui i estimi el seu poble. El nostre email coneixercatalunya@gmail.com està a la vostra disposició.