divendres, 23 de novembre del 2012

LA CASA PASQUAL DEL CARRER DE CAVALLERS NÚMERO 26 D’ESPARRAGUERA

M’aturava davant la casa de numero 26 del carrer de Cavallers d’Esparraguera, on va néixer Jaume Pasqual i Coromines[ Esparreguera, Baix Llobregat, 1736 — Bellpuig de les Avellanes, Noguera, 1804 ] que ingressava l’any 1759 al monestir premonstratenc de Bellpuig de les Avellanes, del que arribaria a ser prior i abat. Gran treballador, compilà els dotze volums de ‘Sacra Cathaloniae antiquitatis monumenta’ , inèdits, gràcies als quals s'han salvat molts documents i notícies de gran interès, entre elles ‘EL NECROLOGI DE SANT MIQUEL D’ESCORNALBOU’.


A la façana llueixin plaques d’alguns dels serveis que han trobat aixopluc en aquest Edifici senyorívol, de planta baixa, pis i golfes, construït amb tapial. La seva ornamentació, de pedra utilitza elements de l'arquitectura clàssica. A la façana destaca la porta d'accès, formada per un arc escarser doblat. El primer pis, separat de la planta baixa per un fris decorat amb petites rosetes i acabat amb un motiu vegetal, té quatre balcons coronats per frontons, a sota dels quals apareix també una decoració de tipus vegetal. Cada un d'aquests balcons es correspon amb una finestra al darrer pis, les quals se separen per pilastres estriades i rematades per capitells d'estil jònic. El conjunt de l'edifici queda emmarcat lateralment i a partir del primer pis, per una filera d'almohadillats, els quals són imitats pel parament de la resta de la façana. La teulada, és a dues aigües, paral•leles a la façana principal, i té raféc. L'interior de caràcter clàssic, apareix ornamentat amb pilastres, escuts d'armes de pedra, ...


La casa documentada des del segle XVI, va ser molt reformada a l’any 1896, i novament en ocasió d’adequar-la per als usos actuals.

Imagino que per treure importància a l’edifici, s’explica que s’hi va allotjar l’ Alfons XIII; estigma compartit per altres cases ‘bones’ d’Esparraguera que estaven aleshores a peu de carretera.