dimarts, 16 d’octubre del 2012

LA CASA PEDEMONTE DE SANT ANDREU DE LA BARCA

Quan m’aturava a retratar la dita Casa Pedemonte , al número 59 de la carretera de Barcelona, en venia a la memòria el cens de Sant Andreu de la Barca, l’any 1930, 1.008 veïns, [ quantitat que no es recuperarà fins a la meitat de la dècada dels 50 del segle XX ]; potser sigui aquesta casa, l’únic element d’aquella època que roman dempeus.


Aixecava aquest edifici Modest Feu i Estrada, (Santa Maria de Sants, 1870 – [ dit així, fins l’any1897 , en que el municipi de Sants fou annexionat a Barcelona]+ Barcelona, 1933). Ens agradaria afegir aquí una fotografia d’aquest grandíssim arquitecte, però no hem sabut trobar-la enlloc. Com sigui que la casa va ser construïda com a residència d'estiu per al seu gendre, Bonaventura Pedemonte Falguera, un farmacèutic que s'havia casat amb la seva filla Concepció, em pregunto si la família ens podria fer el favor d’enviar-nos-la a l’email coneixercatalunya@gmail.com

És un edifici de tres plantes on destaquen les dues grans torres quadrades amb mirador. Les dues torres recalquen l'estil plateresc amb les borles al cap de les teulades, donant-li un caràcter sobri. La façana principal queda acabada amb un frontó. Tota la casa esta decorada exteriorment amb esgrafiats de formes geomètriques. A la part superior dels balcons es troben uns ornaments florals de terracota que s'aguanten sobre unes petites mènsules.

Havia tingut un jardí amb laberint, amb xiprers i un molí de vent; aquest espai ara , és un parc públic.


És propietat de l'Ajuntament des de l'any 1988 i fa funcions d'escola bressol.

Sant Andreu de la Barca, el Baix Llobregat, i fins Catalunya tota, s’han de posar ‘ les piles’ per confegir un catàleg d’obres arquitectòniques de ‘qualitat’. Aquesta tasca – ben feta – pot ser la base d’un dels mes preuats ‘atractius’ , que fan que el turisme esculli el Principat, enfront d’altres destinacions.