diumenge, 21 d’octubre del 2012

LA CASA GIRONA DEL PAPIOL

L’Ajuntament del Papiol no disposa d’un Mapa de Patrimoni, ni d’un accés al POUM des de la xarxa, a la seva pàgina web no hi ha cap entrada que us permeti pensar que el turisme sigui un tema d’interès – si més no per a l’Alcalde i els Regidors de l’equip de govern - . Acostumo a discrepar d’aquestes apreciacions, hi ho faig des de la convicció que tenim en el Patrimoni Històric un valuós actiu, que al ensems pot ser una font d’ingressos.

No trobava el nom de l’arquitecte i/o mestre d’obres que en el període 1888-1910 aixecava la dita Casa Girona , a la cantonada del carrer del Carme amb el carrer Parras, sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com

La descripció tècnica de l’edifici ens explica ; Edifici estructurat en dos cossos, un d'ells més alt que fa cantonada amb el carrer del Carme, dissenyat coma torre-mirador, que està coronada per una sanefa d'arqueria cega i una coberta amb molta pendent de teula ceràmica i a quatre vessants.


En destaca la seva tribuna i la galeria del pis superior, amb finestrals d'arquets de mig punt entre columnes. Es corona amb piràmide de ceràmica vidriada combinant vermell i verd.


Les obertures presenten diferents ornamentacions: columnes i pilastres embegudes, capitells, pinacles, decoració vegetal, animal i antropomòrfica, filigranes amb inicials i fins i tot un medalló decorat sostingut per dos personatges.

Observava que es qualifica d’eclèctic l’estil que s’emprava ; no puc estar- hi més en desacord , els modernistes creien en la imaginació com a creadora de símbols, en contrast amb els eclèctics que pensaven en l'art com a representació objectiva de la realitat. El Modernisme representa a Catalunya la llibertat per la creació de noves formes anteriorment no acceptades, traient l'art de l'academicisme. Em semblaven particularment els conills que adornen la porta al costat esquerra,


i els esquirols que ho fan al costat dret.


El Modernisme català reflexa en la seva arquitectura la riquesa ornamental que és comú a tot l'Art Nouveau.

La casa – sense cap mena de dubte – ha viscut millor temps.