divendres, 7 de setembre del 2012

LA METAMORFOSI DE L’EDIFICI DE L’AJUNTAMENT DE DOSRIUS

Segurament us vindrà al cap la imatge d’una papallona, que té un dels cicles més complerts : Ou, Larva o eruga, Pupa (crisàlide), Papallona adulta o imago, és a aquesta forma a la que s'acostuma a anomenar papallona. La metamorfosi , del grec μετα-(meta), que indica alteració, i μορφή (morphé), forma - és un procés pel qual un objecte o entitat canvia de forma, no és usual certament aplicar-ho als edificis, però com veure-ho si hi ha algun lloc on està més que justificat fer-ho és a Dosrius, a la comarca del Maresme, i en relació a l’edifici de l’anomena’t Ajuntament nou.


La gènesis d’aquesta façana d’estil noucentista que m’havia cridat l’atenció, començava el 13 de març de 1986, quan el Ple de l’Ajuntament aprovava el Projecte ‘ Reforma de la façana i de l’interior de l’ edifici de l’Ajuntament de Dosrius’ , de l’arquitecte Municipal, Jordi Estrany i Castany.

Les obres van implicar la demolició de la façana i la seva reconstrucció amb acabats d’estucat i esgrafiats.

No en trobava cap referència a la pàgina : http://www.dosrius.cat/llocsinteres.html
I m’adreçava per via telemàtica al Consistori demanant-los informació.

Recentment rebia un document PDF amb la fitxa tècnica del inventari del patrimoni històric, arquitectònic i ambiental de Dosrius, corresponent a l’Ajuntament de Dosrius ( Ajuntament Nou)

Comptava amb la col•laboració tècnica del Joan Escoda Prats per recuperar des d’aquest format PDF la imatge anterior de l’Ajuntament.


Defugia conscientment la referència a ‘l’aneguet lleig’ , perquè sortosament hi ha gustos i colors, per facilitar justament que tothom pugui triar els que més li agradin. A mi, com al Consistori que presidia l’any 1986, Lluís Homs de Moya, em sembla més ‘propi’ d’un edifici emblemàtic i representatiu del poble, l’aparença noucentista, que la pretesament ‘moderna’.

Ah!, L’ajuntament trobava l’aixopluc a la Rectoria Vella, durant els dos anys es que van perllongar les obres.

l’any 1967 cedia els terrenys per aixecar l’edifici consistorial, Felix de Sentmenat i Güell, Marqués de Castelldosrius; el títol l’ostenta avui Ágatha Ruiz de la Prada y de Sentmenat.