diumenge, 30 de setembre del 2012

FONT DE CRISTÒFOL VIDAL I CASTELLS A ESPARRAGUERA


M’aturava a la Plaça de l’Església de Sant Eulàlia per retratar la font monumental que Frederic Marès i Deulovol (Portbou, Alt Empordà, 1893 - Barcelona, 1991), aixecava l’any 1925,  en eterna recordança i gratitud  de Cristòfol Vidal i Castells, que  l'any 1864 fundà la companyia "Aigües Esparreguera Vidal" reunint a l'entorn seu uns quants companys i fundant una societat per accions, que  es subscriurien majoritàriament per les persones de  classe humil del poble.

Acostumem a dir ‘ clar, com l’aigua’, però no va ser ni fàcil ni senzill el procés per fer arribar el subministrament a totes les llars; es topava amb els interessos dels que ja tenien resolt aquest tema, i que tenien lògicament por que s'esgotessin els seus afloraments d'aigua.

Cristòfor Vidal i Castells, màxim responsable de la Societat d'Aigües Subterrànies Vidal i Cia,  havia  comprovat que en el  subsòl de la vila hi havia múltiples deus,  i sota el seu criteri és  construí la mina que prové de la zona de Ca n'Àngel i de Can Roca.

La font aixecada a la seva memòria és un sobreeixidor d’aquella mina d’aigua.


Les dites, mal dites, setze fonts, al torrent del Saig, accessibles des del Camí de Can Comelles, son també un sobreeixidor junt amb la Font de la Plaça de l'Església, té una llargada de 2 km. Tant la boca de la mina com l'estructura de la font estan fetes de maons lligats amb morter de calç. La volta de la mina està feta de fragments de ceràmica, alguns d'ells policroms. Al frontal del sobreeixidor, també de maons, està decorat amb un trencadís de ceràmica policroma i és on s'obren els setze brolladors que donen nom a la font.