dimecres, 15 d’agost del 2012

PASSEIG PERE III

Hi ha coses que son pecat – civil, però pecat - , com per exemple visitar la ciutat de Manresa, i no fer un passeig pel seu esplèndid Passeig Pere III , que té una llargària de 1070 metres, amb dos trams rectilinis al començament i al final del seu curs unit per una corba que s'enfila suaument pel replà nord-oest de Puigterra.

És un carrer ample, arbrat amb plàtans i amb algun petit parterre de verdor. En el seu recorregut hi trobem tres petits jardins en sengles places intermitges, amb jocs infantils i brolladors discrets que contribueixen a fer-lo més bonic.

Té casals modernistes o de factura mixta amb reminiscències gòtiques. Romàniques o renaixentistes, principalment a la part inferior, i a la part superior abunden els edificis de construcció molt més moderna.

De la seva gènesis trobava :

Any 1879, s'assenten les bases d'acord on es fixà que l'amplada del passeig seria de 120 pams i que s'indemnitzaria als propietaris amb 2500 pessetes.

Any 1882, es signaren les bases definitives per la seva construcció. Seria construït sobre l'antic torrent dels predicadors que fou cobert.

Any 1891, s'inaugura el primer tram del passeig la vigília de Sant Pere.

Any 1929, la prolongació del passeig fins a la Bonavista és datada en aquest moment.



Any 2012, el retratava per il•lustrar aquesta breu crònica.