dissabte, 7 de juliol del 2012

EDIFICI DE L’HARMONIA; DE SINDICAT AGRÍCOLA A BIBLIOTECA MUNICIPAL

L'actual seu de la Biblioteca Municipal Antoni Tort, és un edifici amb molta historia : inicialment fou la seu del Sindicat Agrícola Harmonia, entitat que va néixer a principis del segle XX com a sindicat de pagesos adherit a la Unió de Rabassaires, i com a centre de trobada de socis i centre recreatiu on hi havia una agrupació coral, s'hi realitzaven balls, teatre, conferències i discursos. L'entitat partia d'una ideologia d'esquerres.

El local del Sindicat fou construït de nova planta amb les aportacions dels pagesos del poble i el préstec del Banco Hipotecario Español, a la cantonada dels carrers de l'Hospital, l'antic carrer del Metge Portabella i el carrer de Sala Boadella. El local de Sindicat es va inaugurar el 26 d'abril de 1926. Tenia una sala d'actes, dividida per a cafè i com a sala de ball. Les activitats que s'hi organitzaven eren balls, obres de teatre a càrrec del grup format pels mateixos socis afeccionats al teatre, conferències i discursos, també tenia un cor; la vida del Sindicat Agrícola Harmonia, com la democràcia, s’acabaven amb la publicació del darrer bàndol o ‘parte’ en que el feixisme donava per conclosa la fase de ‘guerra civil.

Fou l’estatge social del Círcol Republicà Autonomista, i cada any pel 14 d’abril s’hi celebrava un acte commemoratiu de la proclamació de la República l’any 1931 ;cosa que no feia cap més entitat del poble.



Des del febrer de 1985 és la seu de la Biblioteca Municipal Antoni Tort, gràcies al conveni establert entre l'Ajuntament i el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya per tal de dotar la vila amb una biblioteca, ja que fins aleshores no n'hi havia cap. El nom d'Antoni Tort se li va donar perquè fou l'últim alcalde elegit democràticament abans de la Guerra Civil.



En un primer moment només ocupava la planta baixa de l'antic local del Sindicat però des de l'any 2001 es van ampliar les instal•lacions ocupant el primer pis de l'edifici, que durant molts anys i fins a finals de 1993 havia estat el gimnàs municipal; així el 21 d’octubre de 2001 es va inaugurar aquesta remodelació que va suposar que la biblioteca tingués dos pisos. En l'actualitat l'entrada a l'edifici és per la part frontal, pel carrer de Sala Boadella però quan es va inaugurar la biblioteca l'entrada es trobava a la part lateral, pel carrer Hospital.

Des de començaments de desembre de 2006 la Biblioteca Municipal Antoni Tort llueix en una de les seves parets la gran pintura d'Alfons Gubern Campreciós que hi havia a la Sala de Petit Format de l'Ateneu. El quadre, de 4'7 metres de llarg i poc més de dos d'alçada, es va instal•lar a la paret de l'espai obert entre les dues plantes de la biblioteca. L'obra de Gubern representa una al•legoria sobre la sortida de missa a l'antiga església de Sant Esteve de Castellar Vell. El quadre va ser pintat l'any 1953 amb motiu de la reinauguració de l'Ateneu Castellarenc i va ser penjat a les parets de la sala del cafè.