diumenge, 22 de gener del 2012

CEMENTIRI MODERNISTA D’OLIUS. EL SOLSONÈS

Ens l’havíem trobat tancat la Maria Jesús Lorente Ruiz i l’Antonio Mora Vergés, en ocasió d’una visita que fèiem a Sant Esteve d'Olius i la seva magnifica cripta; el Josep Antoni Uriz, ens n’envia ara unes imatges. Sense pretendre-ho el http://coneixercatalunya.blogspot.com/ ha creat un lligam poderós entre tots els que hem tingut el goig de caminar junts, i per això ens encanta afegir les nostres experiències a les :

HISTORIES, RELATS DE SORTIDES , PROPOSTES D’EXCURSIONS, ... QUE FAN REFERÈNCIA ÚNICAMENT I EXCLUSIVA A CATALUNYA I/O ALS TERRITORIS DE PARLA CATALANA.

D’aquest fossar se’n ha parlat molt i bé :

http://www.gaudiallgaudi.com/CCe05%20Olius.htm
http://modernistespuntcom.blogspot.com/2009/07/cementiri-moderniste-dolius.html
http://imatgesdesilenci.blogspot.com/2007/12/cementiri-dolius-solsons.html
http://olius.ddl.net/fotos/olius/poum/Cataleg_de_proteccions.pdf

A instancies de Mossèn Joan Serra Vilaró, Bernardí Martorell i Rius , va decidir aixecar en aquest indret, on s’entrellacen la simbologia de la vida – els arbres i la mort – les pedres- , un fossar que esdevindrà amb el pas del temps, l’únic i excepcional testimoni del modernisme en aquest àmbit.



Algunes de les tombes estan excavades en les mateixes roques , això atorga a aquest indret – relativament recent en el temps – un aire d’intemporalitat que el fan de tot excepcional i únic.


Els veïns d'Olius des de la construcció d’aquest espai funerari, se l’han feu seu, i n’han sabut mantenir i conservar alhora, l’estil i la sobrietat original, evitant la introducció d’elements aliens al seu disseny.



El Josep antoni Uriz, visitava també l'església de Sant Esteve d'Olius d'estil romànic llombard de la segona meitat del segle XI, i la seva cripta.