divendres, 23 de desembre del 2011

DÒRRIA. TOSES. ESGLÉSIA DE SANT VICTOR. EL RIPOLLÈS SOBIRÀ

Aturàvem el vehicle al costat de l’església i el rentador, dalt d’un coster damunt la vall del Rigard, al vessant meridional de la serra de Gorrablanca, on culmina al puig de Dòrria (2.539 metres d’altitud ), que constitueix el termenal dels municipis de Vallsabonera (la Cerdanya Sobirana), i els de Toses i Queralbs ( el Ripollès Sobirà), a la frontera francoespanyola.




La Maria Jesús Lorente Ruiz i l’Antonio Mora Vergés, que som alhora parella romànica i romàntica, volíem veure i retratar l’església parroquial dedicada a Sant Víctor, que apareix datada (probablement de forma errònia) el 839,i que fou consagrada el 903.

L’any 1997 hi foren descobertes unes importants pintures murals romàniques del segle XII; arrel d’aquesta descoberta, s'ha considerat que una part dels murs actuals són del segle X, quan es feu la primera consagració, i per tant, preromànics.

L'església presenta una sola nau culminada amb un absis rectangular no diferenciat en planta. Posteriorment es substituí la coberta per la volta de canó, s'allargà la nau i es canvià la ubicació de la porta; a l'exterior, al costat de l'accés actual, es veuen les restes de la porta original, amb forma d'arc de ferradura.

Les pintures murals – a les que no teníem accés, ja que l’església estava tancada - daten del segle XII. Ens expliquen que la zona del presbiteri està presidida per la Maiestas Domini, envoltada dels símbols dels evangelistes. A cada costat s'hi representaren els arcàngels Miquel i Gabriel i ja en els murs, els apòstols. A l'arc triomfal es conserven dos símbols del zodíac (bessons i sagitari). La Maiestas Mariae, acompanyada dels profetes David, Ezequiel i els àngels, es troba a la volta de la nau. A la paret sud del presbiteri s'ha conservat un rostre que data de l'època preromànica (segle X).




Des del fossar annex recollíem una imatge de l’edifici que aixecat en una pendent, esdevé complicat de retratar.