dimarts, 25 d’octubre del 2011

L’ OBLIDAT SANT MIQUEL DE VILANDENY. NAVÈS. EL SOLSONÈS

Ens expliquen que Sant Miquel de Vilandeny –històricament antiga parròquia i quadra de Vilandeny - no és actualment un lloc de culte regular, que depèn però de la parròquia de Gargallà, situada a 1’5 quilometres, dins el municipi de Montmajor, al Berguedà jussà.

Des dels filats metàl•lics recollíem imatges de Can Franch de Vilandeny , família que administrà durant moltes generacions les possessions que Ripoll tenia al veí terme de Sorba. L’escut de la façana presenta una mà estesa on s’hi diposita una moneda (un franc) que explicaria l’origen del cognom; veiem en el programa de festes de l’any 2010 que el tenen com autèntic a Cardona. No es correspon amb l’escut dels Franch de Catalunya segons :
http://www.armoria.info/libro_de_armoria/FRANCH,+Micer.html



Ens consta malgrat les restauracions posteriors, l’origen romànic de l’església de Sant Miquel, Arcàngel protector contra les malvestats del maligne, i advocació tradicionalment associada als llocs de pas. Retratàvem l’absis i la façana del petit fossar; sens fa visible el cognom Boixadera just al darrera del portal.



Els Franch s’establiran a Cardona , aquí la seva condició de Protectors de la Confraria de Nostra Senyora del Patrocini, i de totes les manifestacions relacionades amb el seu culte, els atorgarà un important rol històric.

Agraïm les observacions, i les informacions rebudes.