diumenge, 18 de setembre del 2011

SANT MIQUEL D’ ÒDENA. RECREACIÓ ROMÀNICA

Rebia un e.mail del Xavier Jorba amb el següent text :

Bon dia;

He llegit amb interès la vostra excursió a Òdena de fa un any. Us envio fotos d'abans de la guerra sobre el castell, i una de l’ermita de Sant Miquel, extretes del fons fotogràfic de l'Arxiu Històric Comarcal de l'Anoia (ACAN).

Salutacions

Fa referència sens dubte al la crònica :

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2010/02/odena-el-castell-de-guix.html

On deixava un prec : Voldria incorporar a la meva crònica alguna imatge d’aquella població aturonada; en aquest sentit amics lectors faig una crida a tothom.

Hem tingut ocasió de tornar a Òdena en més ocasions :

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2010/02/el-mar-dodena-lexplotacio-del-guix.html
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2010/02/imatges-perdudes-de-lanoia.html
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2010/02/esglesia-parroquial-de-sant-pere-dodena.html
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2011/08/ermita-i-rellotge-de-sant-bernabe.html
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2010/02/can-macia-dodena-lanoia-desconeguda.html
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2010/02/lanoia-desconeguda-la-merce-de-can.html
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2010/02/sant-miquel-dodena-lanoia-desconeguda.html

Les nostres cròniques s’havien de publicar en un mitjà de la premsa escrita amb gran implantació a la comarca de l’Anoia, i és hores d’ara que no sabem donar-vos raó del perquè finalment això no va succeir. Recentment la televisió de Masquefa ens ha demanat permís per portar algunes d’aquestes cròniques a la petita pantalla; per descomptat ens afegim encantats a la iniciativa que coincideix al 100% amb la finalitat que proclama el nom del grup ; CONÈIXER CATALUNYA

Deia en la crònica relativa a Sant Miquel :

La ubicació de la capella a les afores d’Òdena, feia difícil el seu manteniment periòdic, com posen de manifest les visites pastorals de 1724 i 1732, en que s’ urgeix a fer reparacions a la teulada.

Els anys 30 del segle XX seran particularment agressius amb Sant Miquel; el juliol de 1935 una tempesta desfermada va destruir un campanar d'espadanya construït pocs anys abans; L'any següent 1936 – de tant mal record pel que fa al nostre patrimoni històric - Sant Miquel, sufragània de Sant Pere Apòstol del castell d’ Òdena, fou profanada i incendiada.

Fou restaurada sota iniciativa popular el 1976 i, s'obrí al culte de nou el 2 d'octubre de 1977.

Amb la imatge que ens envia el Xavier Jorba, ens cal fer un matis al terme ‘restaurada’, l’ermita de Sant Miquel té un aire ‘Pallàs’, del que dèiem en :
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2011/03/les-falses-romaniques-del-camil-pallas.html

S’han conservat algunes pedres, però al preu d’una pèrdua irreversible de diversitat, pel que fa al romànic a Catalunya.







No sempre és possible trobar una imatge antiga i una d’actual, i bàsicament per aquesta raó ‘les malifetes’ en el patrimoni col•lectiu sovint passen desapercebudes.