dilluns, 12 de setembre del 2011

CONCERT DE FESTA MAJOR A SANT ESTEVE DE CASTELLAR, I UNS VITRALLS PLENS D’HISTÒRIA

En ocasió del Concert ‘In crescendo....’, ofert a l’església parroquial de Sant Esteve de Castellar per les Corals Musicorum, dirigida per la Sònia Gatell, i l’Orquest.art [ grup instrumental de Cambra d’Espaiart ] dirigit pel Xavier Torras , accedia fins al Cor on es situaven les màquines de filmar.



Hi havíem de ser des d’una hora abans, i a banda d’assistir al darrer assaig, encara amb roba informal per els qui actuarien a partir de les 20,00, observava meravellat els magnífics vitralls – autèntics tresors- que per les magnituds d’aquest excepcional temple catòlic, passen desapercebuts a la major part dels qui habitualment assisteixen als oficis religiosos.

Ja dins la caixa de l’escala que dona accés al Cor, topava amb unes vidrieres en les que es recullen les imatges dels temples que existien en les dates que s’aixecava l’actual església parroquial :



Em cridava especialment l’atenció la imatge de l’anterior església d’estil barroc, que únicament havia vist en la reproducció d’un quadre del pintor Lluis Mateu.



La resta d’edificis, llevat potser de Sant Feliu del Racó, son fàcils de reconèixer.






Hi havia al Cor un orgue majestuós - segons ens expliquen- i pensem que algú conserva imatges d’aquell instrument musical desaparegut en el període de la Guerra Civil, i li agrairíem infinitament que les compartís. Adreça e.mail coneixercatalunya@gmail.com




Passaven pocs minuts de les 20,00 quan començava el concert, i des d’aquella hora i fins quasi les 22,00 , teniem ulls i orelles únicament per seguir aquest ‘in crescendo... ‘ que des de la nostra personal experiència de l’any anterior, només podem qualificar de ‘vigoroso’.



Concloíem aleshores – i ens complau fer-ho novament amb idèntiques paraules - que és d’absoluta justícia reconèixer l’esforç de totes i cadascuna de les persones que des de les Corals o des de l’Orquestra, han desenvolupat eficientment la seva responsabilitat sota la Direcció magistral del Xavier Torras i de la Sònia Gatell.