dimarts, 17 d’octubre del 2023

SANTA MARIA DEL CARME DE BATET. VALL DE RIBES.

Recollia a les 9,00 a la rotonda de Gurb-Sant Bertomeu del Grau, a la Irene i la Sonia Tironi , i al Celestino Cajucom Velasco, nascut a Filipines, professor d’angles, i enamorat fins a la medul•la d’aquest país nostre, com vaig poder constatar.

Anàvem a fer un tomb per la Vall de Ribes, com la resta del Ripollès plena a vessar de llocs d’interès. Teníem un especial interès en visitar la petita església de Batet [ escrit antigament Betet ], dedicada a la Mare de Déu del Carme. La seva festa és el 16 de juliol.

El topònim Batet pot derivar de l’abundància en aquell indret de la planta coneguda com Beta vulgaris, en català BLEDA, el significat fora ‘lloc on abunden les bledes’. En la nostra ascensió tenim ocasió de veure’n alguns exemplars silvestres.



Inspira tendresa la contemplació de la petita església; a la façana , coronada per un campanaret d'espadanya llueixen les dades següents 1.686 -1.986 , fa doncs més de 300 anys que la Mare de Déu del Carme és objecte de devoció per parts dels veïns de Batet; superem en companyia de la Laura Corcoy Mestre el porxo amb seients de pedra, i accedim al interior – minúscul - , compto fins a sis petits bancs, l’altar presidit per un Crist daurat, i a la paret posterior damunt d’una fornícula la imatge de Nostra Senyora del Carme. El Celestino , ‘Celes’, romandrà una bona estona dins l’edifici en actitud de contemplació , les coses més senzilles son les que aconsegueixen arribar-nos a l’ànima.



No hi ha gaires dades pel que fa a les raons i/o motivacions que al segle XVII , dugueren a edificar aquesta ‘ trentina’ dedicada a una advocació mariana vinculada tradicionalment amb el mar, dat d’un petit penyal, en aquest vessant muntanyós .



La tradició diu que malgrat estar edificada totalment en pedra – amb excepció del teulat de fusta - , en els dies més freds de l’hivern, hom sent una ‘especial escalfor’ quan entra dins la capella del Carme.

Podeu accedir a veure aquest vídeo : http://www.youtube.com/watch?v=Wj3iQezM3x0
Malgrat les deficiències tècniques, serveix força bé a la finalitat informativa que es pretén.

El dia 16 de juliol és festa grossa a Batet.

Antonio Mora Vergés

P/D

Felicitats a totes les Carme !!!!

Que la Marededéu Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

 A qui no es cansa de pregar, Déu li fa gràcia.