dissabte, 2 de juliol del 2011

SANTA MARIA DE LES NEUS, EL PORT DE LA SELVA. ALT EMPORDÀ

Amb l’arribada de l’estiu el Feliu i la Montserrat, tornen a fer-nos arribar les seves cròniques; en aquesta ocasió des de l’ Alt Empordà ens expliquen la seva visita a Santa Maria de les Neus , església parroquial del Port de la Selva .



El temple d’estil barroc, està al centre de la població, un xic enlairat sobre la riba del moll d'en Balleu, fou aixecat durant la segona meitat del segle XVIII, és un edifici d'una nau amb altars laterals entre els contraforts; la façana, emblanquinada i amb porta d'arc rebaixat, té el coronament típic de les esglésies d'aquella època, amb campanar de torre quadrada a l'angle nord-occidental.



Santa Maria de les Neus va néixer en un clima d’enfrontaments i conflictes amb els veïns de la Selva; dissortadament van ser els primers, però no els darrers; l’anomenada Guerra Civil, és el darrer conflicte ,en aquesta ocasió amb els veïns del centre de la Península, que va deixar quasi en runes l’església, que fou reconstruïda quasi de cap i de nou; l’any 1.944 el bisbe de Girona, inaugurà i beneeix el temple reconstruït , que s’ampliarà l’any 1.962.

De planta de creu llatina, les parets de l’Altar major són d’obra vista, en forma de trapezi i els braços de la creu amb pedra vista del país. De fora estant, s’aprecien perfectament la nau antiga i les ampliacions fetes.

Les capelles laterals, que es conserven de l’església antiga, no tenen altars llevat d’una, encara que es conserven les imatges en pedestals.



Destaca per la seva antiguitat la imatge de Sant Pere, d’estil gòtic de pedra policromada salvada de l’espoli del Monestir i que es data al S.XV. A les altres capelles hi ha la Mare de Déu de les Neus, patrona del Port de la Selva, una imatge de la Mare de Déu del Roser, i a la capella de la Mare de Déu del Carme, patrona dels pescadors, hi ha una preciosa col.lecció de beneiteres donada pel matrimoni Sagarra i Trias. A l’Altar Major, un Crist de ferro presideix el temple, obra de l’escultor de Cadaqués, Demetri Kontos