diumenge, 10 de juliol del 2011

SANT JAUME DE BOIXADERA DELS BANCS. MONTMAJOR. EL BERGUEDÀ

Anàvem la Rosa Planell Grau , el Miquel Pujol Mur i l’Antonio Mora Vergés, pel terme de Montmajor que malgrat pertànyer a la comarca del Berguedà està literalment envoltat per les antigues parròquies de Pegueroles, Vilandeny, Navès i Tentellatge , incloses a la comarca del Solsonès.

El Miquel ens conduirà fins l’església de Sant Jaume, dita de Boixadera dels Bancs, perquè possiblement es va construir com a capella de la veïna casa d’aquest nom.





L’edifici de petites proporcions, és d'una sola nau, coberta amb volta de canó interior de pedra a plec de llibre i teulada exterior a dues vessants de teula àrab. Els murs son llisos, sense cap ornamentació, tan sols hi ha un petit ull de bou circular a la façana principal sobre la porta, i una finestra quadrada i tapiada al costat sud. La porta és oberta a ponent i està feta amb grans dovelles que formen un arc de mig punt. Sobre la porta hi ha un campanar d'espadanya amb dos ulls i de grans proporcions. El mur nord conserva dos contraforts.

Ens explica que l'església, de la manquen dades històriques per ubicar-la cronològicament, mostra l'estructura d’un antic edifici romànic ; resten els fonaments d’un absis semicircular que actualment no existeix.

Històricament havia estat sufragània de la parròquia del Cint , municipi de L'Espunyola, i actualment ho és de la parròquia de Montmajor. Les cases de la zona de Boixadera formen part del territori de Correà, que juntament amb Comesposades van formar un municipi al segle XIX, agregat actualment a Montmajor.

El temple va patir l'incendi forestal de l'any 1994 i es va cremar quasi per complert, es va perdre així el retaule que hi havia al seu interior.

L'any 2001 els actuals propietaris han reconstruït l'església, amb l’estil que anomenen ‘ trentí ‘; únicament el gran campanar d’espadanya - que sembla fins i tot excessiu per les mides de l’edifici- ens recorda que estem davant d’un lloc de culte. Entenem l’absència de campanes, d’entrada això – mal que ens pesi , i ens pesa - és Espanya, i per tant els lladregots, brètols, vàndals i la resta de ‘tribus’ tenen llicència per actuar lliurement.

Recordeu la resposta del Virrei a la cançó dels segadors ?

Llicència els he donat jo,
molta més se’n poden prendre.


Per la intercessió de Sant Jaume, reitero la meva sempiterna pregaria; Senyor, allibera el teu poble !!!!