dissabte, 9 de juliol del 2011

FÀBRICA DE LLANES D’ARSÈGUEL. L'URGELL SOBIRÀ.. LA VEGUERIA " IN PECTORE" DELS PIRINEUS

Anàvem la Rosa Planell Grau i el Miquel Pujol Mur en la recerca de novetats sobre aquest nostre país tan proper , i tan desconegut al mateix temps, quan ens van assabentar d’una empresa que segons ens havien dit és emplaçada a Arsèguel o a pocs quilometres abans del poble d’Arsèguel. Poc desprès de prendre el trencall que des de la CN- 260 porta a Arsèguel en el tancat viratge del pont damunt el riu Segre s’alça l’edifici on està situada aquesta fàbrica. El lloc s’anomena pròpiament Pont d’Arsèguel. La fàbrica forma part de la Ruta d’Oficis d’ahir promoguda pel Consell Comarcal de l’Alt Urgell. Encara avui es troba en funcionament , amb una maquinària del segle XVIII, és un exemple de l’aprofitament de l’energia hidràulica. Les actuals propietàries ens van fer de guies ; dir-vos únicament que van gaudir moltíssim , d’aquest passeig en el que ens van ensenyar les naus i la maquinària. Fundada a l’any 1902 pels seus besavis, conserva les característiques pròpies d’una empresa familiar. En la seva millor època hi van treballar fins a 20 persones. A més la matèria proveïa de la llana dels manats d’ovelles de la zona. Primerament baixant unes estretes i empinades escales van anar a la part baixa de l’edifici on hi havia els tallers de mecànica, fusteria, forja i electricitat que feia el manteniment de les dependencies i maquinària.




A continuació vam visitar la part del salt d’aigua d’un es nodreix l’energia per fer anar els embarrats que mouen les diferents màquines. L’energia mecànica s’obté gràcies a una turbina d’aigua que va des del riu Segre a través d’un canal de 1500 metres fins un salt d’aigua de 10 metres. Segurament és la secció més antiga perquè hi ha dos enginys que van ser l’iniciï de la construcció.



Els besavis baixaven d’Arsèguel per filar lli i a partir d’aquesta activitat es desenvolupà la fàbrica. S’hi conserva malgrat trobar-se actualment en dessús, un molí draper del segle XVII i una singular cardadora de llana, que utilitza per la seva tasca no un aparell mecànic sinó simplement cards de riu.




També funciona a ple rendiment el “diable” una màquina inventada per Samuel Crompton que separa la llana i la deixa més flonja. I trobareu una espectacular Mule- Jenny una filadora dissenyada l’any 1770, l’únic exemplar que existeix a Catalunya. Una autèntica peça de museu i que ocupa tota una nau.




Entre el diferents productes que manufactura aquesta antiga fàbrica hi ha que destacar els mitjons de fil gruixut i de diverses densitats, adients pel rigorós clima hivernal del Pirineu o per qualsevol activitat de muntanya. Segons ens van dir també el jovent els utilitza per anar sense sabates per casa. Altres productes són: els típics tapaboques, o les mantes de pastor. La Fàbrica de llanes d’Arsèguel és un indret on podreu veure alhora , l’aprofitament eficient dels recursos naturals, i gaudir del ‘ clima’ d’una antiga fàbrica pensada i viscuda des de la llibertat. No se sent en absolut, com per les ribes del Cardener i/o el Llobregat, aquella fortor, que alguns anomenen ‘l’olor de colònia’.





El Jordi Vila Juncá publica una fotografia de l’edifici de l’antiga fàbrica de llanes d’Arsèguel.