diumenge, 21 d’agost del 2011

EL TÒTEM DE MURA, VALLS DEL MONTCAU. BAGES. CATALUNYA

M’aturava per retratar un tòtem a les envistes quasi de la Capital de les Valls del Montcau.



En aquest cas, l’artista ha esculpit caps de cavalls – almenys a mi m’ho semblen - , el totemisme sosté que l’animal, vegetal o objecte inanimat que es representa és l’ascendent del grup humà que mitjançant el tòtem el recorda i venera.

Els cavalls no apareixen en els tòtem originals localitzats principalment en els territoris propers a la costa de l'oceà Pacífic d'Amèrica del Nord ( els actuals Estats Units i Canadà). Els equins van ser portats a les amèriques pels assassins/ conqueridors enviats per l’aleshores Regne de Castella.

El tòtem de Mura, força deteriorat per l’acció dels elements naturals - generalment els feien de fusta de cedre , i el que ens ocupa en el millor dels casos és de fusta de pi- . sembla que va ser creat sense tenir consciència del que representa.

Més enllà de la nostra voluntat, les coses que creem representen i son, allò que la cultura i/o el costum els associa.

El cavall és alhora un animal poderós i benèfic, que sens dubte exercirà la seva acció positiva sobre els habitants de les Valls del Montcau.

No em semblava casual la troballa que veureu en aquest enllaç que us deixo :
http://percaminsdelbages.blogspot.com/2008/06/el-cavall-cams.html

Sovint – per ignorància – desencadenem un procés de resultats incerts; l’escalfament global n’és – dissortadament- una mostra evident.

1 comentari:

Joan Escoda Prats ha dit...

Aquest totem és obra d'en Joan Zamora. Aquest artista va conviure una temporada entre nosaltres al poble de Mura.