diumenge, 3 de juliol del 2011

EL PEDRÓ DE GAIÀ. MEMÒRIA HISTÒRICA

Anàvem la Carmen Toledo Cañadas, el Tomàs Irigaray Lopez i l’Antonio Mora Vergés per la carretera que des de Gaià mena fins a Navàs, em cridava l’atenció un pedró monumental en el que advertia que hi havia escrit alguna cosa relativa a un fet luctuós que va tenir lloc en aquest indret el de juliol de 1.828, el text parcialment destruït – fins quan deixarem en la impunitat aquestes bretolades ? - , no ens aclareix la que endevino història tràgica.



La hemeroteca de la Vanguardia comença l’any 1.881, i no em serveix per a res en aquest cas.

Adreço un e.mail a l’Ajuntament de Gaià, interessant-me per conèixer més dades [ dissortadament en les petites Corporacions Locals el correu electrònic o no es rep, o està direccionat a un altre lloc que en centralitza l’atenció, o l’obre una persona que hi treballa de forma esporàdica – un o més dies per setmana, com exemple - i que desconeix absolutament la història del lloc ]. En tot cas, continuaré esperant la resposta.

Com a darrera opció penjo aquesta fotografia al blocdefotos.cat el dimarts, 14 de juny de 2011 a les 10:55 amb el següent text :

Títol : El misteriós pedró prop de la carretera, en terme de Gaià [ Bages].
missatge :

Algú ens pot explicar alguna cosa ?



Hi ha escrita alguna cosa relativa a un robatori l’any 1.828 al mes de juliol
informació a l'email coneixercatalunya@gmail.com , gràcies per endavant.

La resposta m’arriba molt aviat :

jo visc a Gaià.... [bel, 15/06/2011 a les 22:33]

El meu avi ens va comentar que el propietari de la Codina de Gaià, venia de mercat i el van atracar i matar allà mateix, per això aquest record, ja que era una de les persones mes adinerades i amb mes bona posició social en aquell temps del poble.

M’agradaria tenir tota la informació d’aquest fet tràgic, i fins saber si els assassins va ser trobats, jutjats i condemnats.

El municipi de Gaià no té – encara – el seu mapa del patrimoni cultural, i això fa molt difícil la recerca de dades ; una breu pinzellada per als lectors :

Gaià ha estat un municipi rural que havia basat la seva economia en el secà i concretament en els cereals, la vinya i l’olivera.

A finals del segle XIX la fil•loxera va atacar les vinyes catalanes, i en aquest municipi i es van perdre tres quartes parts de la vinya que representaven el 55% de la superfície conreada total.

Desconec la ubicació física dins del terme, del mas de la Codina, topònim que deriva de còdol – pedra - , de la informació que ens faciliten però, dedueixo que era seu el moli fariner d’aquest nom que hi havia a la riera de Gaià.

Agraint infinitament la informació rebuda, si algú pot ampliar-la us deixo l'email coneixercatalunya@gmail.com , per endavant, gràcies.