dilluns, 27 de juny del 2011

EL CAFÈ DE LES 7 PORTES. LA BALMA DE CASSERRES. EL BERGUEDÀ

El dijous 16 de juny , em trobava amb la Rosa Planell Grau i el Miquel Pujol Mur a la plaça de l’Ajuntament de Navàs als límits del Bages, tenien preparada una agenda d’activitats que s’interrompria únicament per recuperar forces a la Fonda Alsina de Casserres , que us recomano molt especialment.

Al Conèixer Catalunya hem tingut ocasió de visitar balmes en diferents indrets :

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2010/01/lanoia-desconeguda-la-balma-del-sola-de.html
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2008/11/la-balma-de-lespluga-sant-quirze-de.html
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2008/06/la-balma-i-la-font-del-lladre.html
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2008/06/la-balma-blava-lescoda-i-el-gps.html
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2008/06/la-bal-roja-la-pastanaga-de-lase.html
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2007/07/el-ouig-de-la-bauma-o-balma.html
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2007/07/deixar-shi-la-pell-o-la-tina-del-toms.html
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2008/01/tines-de-les-balmes-roges.html
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2009/04/el-gai-terme-de-moia.html
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2008/07/el-joan-escoda-i-prats-i-la-cova-regal.html
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2009/05/massis-de-sant-llorenc-del-munt-cami-d.html
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2009/06/esplugues-la-vinyota-el-roquer-la.html
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2008/11/retorn-al-fossat-del-fai-i-la-bauma.html

Veureu que en ocasions parlem de balmes i en altres de baumes; sembla que la forma correcta és la primera, però en alguns llocs empren la segona com pròpia.
Pel que fa als noms sovinteja espluga que defineix alhora el procediment mitjançat el que de forma habitual s’arriben a formar aquests forats; pel pas d’un corrent d’aigua – regular o irregular – durant molts anys.




Em sobtava agradablement la denominació Cafè de les 7 portes, per una gran balma de la que més enllà dels tòpics no hi ha cap informació bàsica com: mides, profunditat,... , en aquesta ocasió no portava la cintra mètrica i les dades que us deixo son una estimació que agrairé em concreteu a l’e.mail coneixercatalunya@gmail.com ; pel que fa a la llargària la estimo inferior als 50 metres , i la profunditat mitjana al voltant dels 6 metres, això ens donaria un total aprofitable d’aproximament 300 metres en els que hi ha encara força parets de tancament i divisió.





Aventuro com a possible origen d’aquest curiós topònim, el voler significar el contrast brutal entre els que gaudeixen de la bona vida al restaurant homònim de Barcelona , i els que, ni que fos de forma eventual per guardar el bestiar , vivien en aquest indret.

Gràcies als meus sherpas, la Rosa Planell Grau i el Miquel Pujol Mur, he pogut gaudir d’aquest paratge. El tema de la senyalització és un greu problema, les corporacions locals tenen un recursos cada cop més limitats, i els brètols, vàndals i la resta de tribus que han convertir en costum fer malbé tot el que sigui comú, alhora que no paren de créixer, no troben des de la justícia l’aturador que una societat democràtica ha de posar.

No hi ha en aquesta fondalada cap advocació religiosa, crec però, com ens ensenyaven de menuts que Déu està a tot arreu, i en aquesta convicció li adreço la meva habitual pregaria ; Senyor, allibera el teu poble !!!

1 comentari:

Xavi ha dit...

Interessantíssim!! No coneixia aquest indret, tot i tenir-lo prop de casa. Com que, a més, sembla un lloc fresquet, m'hi arribaré una tarda d'aquestes a fer passar la xafogor (i aprofitaré per mesurar-lo).