dissabte, 19 de març del 2011

TRESORS DE FONOLLOSA. BAGES

Ens havíem aturat a dinar, el Joan Escoda Prats i l’Antonio Mora Vergés, al Molí de Boixeda, al terme de Fonollosa. Ens agrada el lloc, el tracte amable i el bon menjar que la casa ofereix. Ens expliquen que a tres anys del centenari de la casa, treballen en la recerca de dades de la seva història i ens conviden a afegir-nos a la seva tasca. Amics lectors, sou pregats de fer seguir qualsevol informació d’interès, relativa al Moli de Boixeda, a l’e.mail molideboixeda@hotmail.com

Teníem el plaer i el goig de conèixer la Rosa Calsina, de Can Serra, a la que segons ens expliquen cal acudir quan de localitzar algun indret, lloc i/o edifici de la contrada es tracta. En donem fe, ja que molt amablement ens va facilitar la localització de l’ermita de Sant Joan de Jaumandreu, de la que no trobem però gaire informació :

A http://www.jaumandreu.com/ , s’esmenta que corria el segle XVI, quan el senyor Jaume Andreu , va convertir la finca en un gran centre productor de vi. És a instància seva , que es reconstrueix la masia amb la singular torre que la identifica, i s’aixeca la capella dita de Sant Joan, i el celler que avui encara es pot visitar. En l'actualitat la seva signatura, documentada per primera vegada l'any 1516, és la imatge de la marca Jaumandreu.






L’edifici de base rectangular, amb l’afegit d’un espai lateral al seu costat dret , que pensem pot ser la sagristia , disposa d’un ampli porxo, quina finalitat era la d’aixoplugar als fidels en cas de pluja i/o mal temps, l’església està dedicada a Sant Joan – en desconeixem l’advocació – ; observem damunt la portalada la imatge d’un sant que sembla tenir al seu costat un petit gos. Trametem aquestes minses dades a info@jaumandreu.com ; esperem així poder ampliar-vos aquesta informació.

Ens aturarem a retratar també la magnifica casa de Jaumandreu, on distingim un petit campanar; pensem que la finca disposa també d’alguna capella i/o oratori privat.


De tot plegat esperem poder ampliar-vos informació ben aviat.


Si advertiu errades, o si teniu informació, sou pregats d’enviar-nos un e-mail a coneixercatalunya@gmail.com