diumenge, 20 de març del 2011

SANT ANTONI DE PADUA DE TORÀ

Plovia intensament quan creuàvem Torà el Tomàs Irigaray Lopez i l’Antonio Mora Vergés; deixava la carretera seguint les indicacions que ens portarien davant del Convent de Sant Antoni de Padua; en voliem recollir imatges malgrat anàvem amb un cert retard com a conseqüència del mal temps, i ens esperaven a Guimerà, a la comarca de l’Urgell.





Ens expliquen que la seva construcció fou impulsada pels mateixos habitants de Torà que, l’any 1684, a causa de les malalties que assolaren la població van fer un vot per a la fundació del convent.

No fou però fins l’any 1.694 que arribaren els primers frares, que anirien a viure provisionalment a Can Cavallers mentre es feia el convent, en el qual es llegeixen les dates del 1697 i el 1747, que revelen els anys extrems de l'obra; s’ escolava quasi el segle XVII, quan els franciscans, amb l'acord del consell de la vila, del bisbe de Solsona i de la duquessa de Cardona, fundaven finalment el convent, d'estil renaixentista amb influències del romànic bizantí, a la partida de les Pedrisses, extramurs, i prop de la creu de l'Home Mort. l'església es va consagrar el 1760.

Actualment es conserven dues de les tres ales del convent que desamortitzat l’any 1.835 , resta en mans privades.



L’església consta d’una sola nau i està despullada d’imatges i altars. Sense culte des de l’any 1835, es rehabilità fa pocs anys i avui s’ha convertit en un espai cultural.

Jaume Coberó i Coberó (Torà, 1920-2004) Historiador i cronista de Torà, fundador l'any 1979 de l'Associació del Patrimoni Artístic i Cultural de Torà (APACT), entitat de la qual ha estat el President fins la seva mort; va publicar l’any(1997) ‘El convent de Sant Antoni de Pàdua, 300 anys d'història', d’obligada lectura, si teniu interès en l’edifici, la seva història, i la influència dels franciscans en aquestes terres.

Continuava plovent – ho faria quasi ininterrompudament durant dos dies – quan retornàvem a la carretera, Biosca, Guissona, Tàrrega, i finalment Guimerà on arribàvem amb puntualitat catalana.

Us deixo un regal als ‘enamorats’ de Sant Antoni de Pàdua , com jo mateix i el bon amic Antoni Ibáñez Olivares, autor dels enllaços que segueixen :

http://www.guimera.info/avui/tribuna/AntoniPadua.htm
http://www.guimera.info/avui/tribuna/ant.htm