dimecres, 12 de gener del 2011

SANTA ANNA DE MONT-RAL. GURB. OSONA

Tot just començava a clarejar quan ens aturàvem prop del mas de Santa Anna; malgrat que ens esperava a Sant Bartomeu de Grau, la Irene Tironi a les 8,30, confiava en enllestir la recollida d’imatges amb temps suficient.

La Carme, el Tomàs, el Feliu i l’Antonio, tot caminant, dèiem que no feia fred, potser era només efecte del nostre entusiasme, ja que el termòmetre del vehicle estava per sota del 10 graus.

Alguna dada d’interès :

Aquesta capella que està actualment unida al mas del mateix nom, l'edificaren els cavallers de Mont-ral vers el 1190 sota l'advocació de santa Maria. Hi havia- aleshores- dos altars més dedicats a santa Anna i a l'Esperit Sant.

Des del segle XV es diu de Santa Anna exclusivament.

En tenia cura un sacerdot beneficiat i tenia creada una confraria molt popular a la comarca.




Es un edifici de tipus romànic tardà, amb presbiteri quadrat i un petit creuer, fou ampliada amb una sagristia , i un personalíssim campanar d'espadanya que li atorga una silueta característica.



L'antic casal fortificat de Mont-ral, documentat des de mitjan segle XII, del que no podem - per qüestions tècniques - recollir-ne imatges en aquesta ocasió, està en un petit puig, visible des de l’autovia de Barcelona a Puigcerdà, prop del trencall que permet l’accés des d’aquesta via a Gurb i a Sant Bartomeu de Grau.


El Tomàs aconseguirà unes bellíssimes imatges, tant del temple, com dels animals de la casa, que com jo mateix, estant meravellats per la seva bona feina.


Santa Anna, farà possible que siguem puntuals a la nostra cita, i a les 8,30 som a la benzinera de Sant Bartomeu de Grau, on ens espera la Irene Tironi.