dimarts, 25 de gener del 2011

SANT MIQUEL DE BANYERES DEL PENEDÈS

Anavem el Joan Navazo Montero i l’Antonio Mora Vergés a la caseria de les Masies de Sant Miquel. És de fet un únic carrer de cases, moltes de reconstruïdes i convertides en habitatges de segona residència, que acaba sobtadament a sobre mateix de la riera de Banyeres, i de les quals destaca Can Canyís.

Al capdavall del carrer hi ha una fonteta amb la inscripció “va arribar l'aigua a Sant Miquel el 4-8-79”. En terrenys de Can Canyís es descobrí el 1960 un jaciment arqueològic de gran interès, classificat per Salvador Vilaseca com una necròpoli del període IV de la primera edat del ferro. Entre les troballes que s'hi efectuaren hi havia objectes de restes òssies i l'arnès (canyelleres, elm, puntes de llança, etc.) d'un guerrer. Una gran part d'aquest material és al Museu Arqueològic del Vendrell.

El 1998, durant les obres de construcció d'una bassa a les Masies de Sant Miquel, es descobrí un important jaciment ibèric, del segle III aC, catalogat com a bé cultural d'interès nacional.




Sant Miquel, arrebossada de blanc, quasi com un ermita marinera, és una petita capella construïda el 1766, segons la inscripció que hi ha damunt la porta [ possiblement per la influència que exercí el Concili de Trento en el món rural ]. Criden l’atenció el contraforts a banda i banda, que ens parlen d’un sòl possiblement inestable, degut a la seva proximitat a la riera. La nau de planta rectangular , està coberta amb volta lleugerament apuntada. La façana té portal adovellat d'arc rebaixat, un òcul i un campanar d'espadanya.


És molt freqüent trobar-se capelles, ermites i esglésies, d’aquest sant situades en llocs molts freqüentats i/o de pas. Certament no sembla a dia d’avui, que l’indret on s’aixeca aquesta capella així estat en algun moment camí o lloc de pas.

Recollia el bon amic Antoni Ibáñez Olivares, en el seu article http://www.guimera.info/avui/tribuna/SMiquel.htm


La pregària a Sant Miquel Arcàngel


Sant Miquel Arcàngel,
defenseu-nos en la batalla.
Sigueu la nostra empara
contra la perversitat i els paranys del dimoni.
Que Déu el reprimeixi,demanem suplicants
,i vos, Príncep de la Milícia Celestial,
llenceu a l'infern amb poder diví
Satanàs i els altres esperits malignes
que van escampats pel món
per a la perdició de les ànimes.
Amén.



En el món actual, en què prevalen idees de guerra, d’egoisme, de cobdícia, quan la mateixa base de la societat trontolla per haver negat les virtuts cristianes de la generositat, de la caritat, de la pietat i de la solidaritat amb els desvalguts, quan l'escepticisme i el pessimisme s'estenen per tot arreu, som cridats a invocar i buscar l'ajut de Miquel Arcàngel, el sant patró de la nostra vila.


Com a individus, com a pobles, com a Església, ens trobem en mig de la gran batalla i és el nostre deure fer servir totes les armes espirituals per restablir els drets de l'amor i de la fraternitat.


Imitem les virtuts de Sant Miquel Arcàngel, demanem la seva assistència, i en sortirem vencedors.

1 comentari:

Ruben Calvo ha dit...

Hola soc rubén tinc 13 anys i yo tinc una casa a santmiquel del penedes es molt bunic te una ermita preciosa i per una part us buy donar les gracies per fer aquest comentari del meu poble deu.