divendres, 29 d’octubre del 2010

LA TORRE DE DEFENSA DE SANT PERE DE LLORÀ. GIRONÈS

Davant la torre de Sant Pere de Llorà, en venia a la memòria el Joan Raurell Ges, restaurador juntament amb la seva esposa del conjunt de Sant Feliu de Terrassola, al terme de Santa Maria d’Oló, a la comarca natural del Moianès; ambdós habitants únics d’aquell encisador paratge. Aquí com allà, la torre va ser aixecada amb anterioritat a l’església i amb finalitats clarament defensives i/o preventives, com les de guàrdia i bada.





Ens confirmava la nostra hipòtesis la imatge que com nosaltres , havien captat els amics de la Obaga – romànic a l’objectiu – l’entrada exterior a la torre des de la petita plaça lateral.



Comprovem que actualment es pot accedir per una escala de ferro, al cementiri – que es troba en un nivell inferior - i a la base de l’absis.



No podíem – per qüestions d’horari - accedir a l’interior del temple que restaurat l'any 2003 , per rebaixar l'alçada del presbiteri i acostar l'altar a la gent. - segons ens explica el Joan Pla del Mas Roca- es van dur a terme unes obres a l'interior en les que es van trobar alguns fragments de pintures murals, de principis del segle XII, a la part inferior de l'absis. Es tracta de les pintures més antigues de la província de Girona.


Les obres van permetre descobrir bona part del paviment original, així com la base del mur sud original; trobar una fornícula, que fins ara estava tapiada, en el costat nord i la base de la que hi havia en el mur sud, destruïda en el segle XVII quan es va ampliar el temple, i un fragment de l'ara i la base de l'altar i part del paviment original, que havien estat soterrats durant les reformes del segle XVII. Tot això va obligar a modificar el projecte de restauració original i s'ha instal•lat un fals terra de vidre que permet contemplar aquestes troballes arqueològiques, sense que això impedeixi les celebracions religioses.


Haurem d’esperar una nova ocasió per gaudir d’aquestes meravelles.