diumenge, 24 d’octubre del 2010

Església de Sant Vicenç d'Espinelves .Osona

Teníem la Maria Jesús Lorente Ruiz i l’Antonio Mora Vergés ocasió de visitar l’interior d’aquesta església parroquial. Això que en un altre moment – no massa llunya en el temps – era un fet habitual i lògic, és en aquestes alçades del segle XXI, un fet molt remarcable. D’aquí que en fem un article pròpi.

La portalada orientada al migdia està sota cobert; presenta un àbac treballat, dos capitells amb figura humana i fulles, i dos absis amb arcuacions; ens expliquen que es conserva a l’interior el portal primitiu del segle XI , traslladat en part a la nau afegida al segle XII.





Em crida l’atenció l’accés interior al seu magnífic campanar de planta quadrada, de tres pisos, amb finestres bessones i capitells trapezoïdals.



El temple està orientat vers l’absis principal o major, separat del menor on es troba la pila baptismal per una columna en la que veiem la imatge de la Mare de Déu del Roser; ens expliquem que la talla és del segle XV.




A l’esquerra la capella del sant Crist – de forma quadrada a l’exterior – conforma una distribució força atípica.



Sant Vicenç d´Espinelves fou aixecada els segle XI-XII, i posteriorment ampliada amb una segona nau i absis al S.XVII


Més enllà de la seva remarcable església parroquial, el poble petit i acollidor, fa un esforç per mantenir l’harmonia visual, amb les cases d' estructura de pedra, els carrers pavimentats amb lloses, i – fins on és possible - fent que les necessàries edificacions més modernes harmonitzin amb el conjunt. Creiem que fer-ne esment és un acte de justícia.


Visiteu Espinelves quan us sigui possible, i per descomptat com diuen els veïns del poble ; Quan arriba el fred, cap a la Fira de l'Avet !!!