dimecres, 7 de juliol del 2010

SANTA FE DEL PENEDÈS.

Morir d’èxit, - en aquest cas econòmic - és una frase que explica de forma clara i senzilla , la substitució d’un bon nombre d’esglésies romàniques , a partir del segle XV i XVI.



Santa Fe del Penedès, alou de la catedral de Barcelona, és documentat el 1142. Poc després, el 1189, s’esmenta la parròquia de Santa Fe i el 1195 se’ns diu que la quadra de Santa Fe estava a ponent del castell de Mal Consell, que pertanyia al terme de la Granada. El 1235 Guillem de Malgrat, que tenia el castell de Mal Consell, va donar en el seu testament el mas de Perera, que abans es deia de les Planes, al monestir de Santes Creus. En el fogatjament de 1365-70 s’esmenta el castell de Santa Fe, amb 22 focs, que era de l’arquebisbe de Tarragona.
Amb el castell de Santa Fe, s’esmenta la capella de Santa Maria, documentada des del 1308 fins al 1759 amb moltes llacunes. Després, la capella i el castell desapareixen de la documentació. Actualment es desconeix el lloc on s’aixecava S. Fidem en el període medieval.




El temple que podem veure avui fou bastit cap al segle XVII, ; cal fer esment de la portalada amb dues columnes que suporten la llinda en relleu, i que a la vegada sosté un fris ondulat amb un escut al centre, i del campanar d’espadanya o cadireta situat a la mateixa façana, i que compta amb quatre obertures, les dues centrals amb dues campanes.








Cremada en el decurs de la Guerra Civil Espanyola (1936-39). Va ser rehabilitada fa uns anys.





Recolliré imatges de la façana, de la llinda de la porta, i del que semblen testimonis de l’existència d’un cementeri adossat al temple.

Ah!, podeu votar aquesta crònica premem aquest enllaç :
http://www.premisblocs.cat/bloc/395#