dilluns, 31 de maig del 2010

Lourdes d’Arenys de Munt. Maresme


Aquesta ruta per les terres d’Arenys’ terrer, platja, riba, llit de riera, ..., format de sorra’, ens permetrà reviure un dia d’aquells estius de la infantesa ; primer una estada a la platja – aleshores sense para-sols - fins als vols del migdia en que tornàvem a l’autocar, que ens portaria socarrimats però contents fins al Santuari de Lourdes d’Arenys de Munt.

Algunes dades històriques d’aquest indret :

La història arrenca quan el 1922 dues persones de la vila, Lluïsa Colomer i Joaquima Terra, després d'haver pelegrinat a Lourdes, decideixen difondre aquella devoció en el poble. Van recollir diners per pagar una imatge –vinguda expressament del santuari francès- que va ser ofrenada a la parròquia el 15 de juliol d'aquell any.

Després, i amb la intenció de trobar uns terrenys per aixecar-hi una gruta, van aconseguir que una altra veïna del poble, Francesca Sabater, regalés 600 m2 de terreny de la seva propietat.

El projecte seria inaugurat el 21 d'abril del 1924. La imatge de la Verge és de pedra, del 1981.

El 15 d'agost al vespre s'hi resa el rosari i el segon diumenge de setembre, Càritas hi organitza una trobada amb els malalts de la vila, amb la celebració d'una missa. La gruta es troba en una zona de bosc amb taules i barbacoes molt visitada els diumenges.

És conegut com el Lourdes de Subirans.


Recolliré imatges de les dos Maries, davant de la gruta i prop d’algunes taules.



El lloc malgrat la minsa informació, - únicament trobem senyalització en la cruïlla de la carretera que ve des de Vallgorguina, en la seva intersecció amb la que porta fins a Sant Vicenç de Montalt -, és prou conegut per moltes persones, com ho evidencien els vehicles que ocupen els espais destinats per aparcament.

Aquí trobareu – encara – l’encís d’aquell inicial Lourdes d’Arenys de Munt, que començava a créixer l’any 1.924

© Antonio Mora Vergés