dissabte, 27 de març del 2010

SANT PERE DEL BRUNET. SANT SALVADOR DE GUARDIOLA. BAGES

Ens costava trobar el Mas Brunet a Sant Salvador de Guardiola; la casa de trets clarament senyorials, mereix sobradament el qualificatiu de Sala; està situada en una petita elevació del terreny, i sens dubte en alguns moments ‘difícils’ , tant freqüents en altres èpoques, el lloc, dotat de defenses , no era fàcilment accessible.



Demanàvem permís per recollir imatges de la capella de Sant Pere, dita actualment del Brunet, però designada l’any 1.035 en el testament de Ramon Guifred ,de Balsareny, com Sant Pere de Guardiola. El masover ens remetia al propietari, que amablement ens explicava que llevat de la diada del Sant, no està permès l’accés al temple. Entenem perfectament les raons, tota vegada que el mas, és alhora que una unitat de producció agrícola una residència familiar. Reserveu-vos el mati del dia de Sant Pere per arribar-vos, fins al que la enciclopèdia qualifica com el més notable dels monuments d’aquest municipi de Sant Salvador de Guardiola; l'esglesiola de Sant Pere del Brunet

.


http://www.rostoll.cat/obaga/Fitxes/Romanic/444_SPereBrunet/SPereBrunet.htm , els amics de romànic a l’objectiu, tenen també imatges d’aquest edifici que reproduïm aquí amb el seu permís.

La capella és un més dels edificis d’aquest mas, que fa honor al seu nom, diminutiu derivat de l’adjectiu Bru, està situada a la part posterior, i des del davant de la propietat és únicament visible el campanar. Ès un temple pre-romànic, potser el més important i el més ben restaurat de la comarca. Conserva el recinte absidal o santuari trapezoïdal del segle X, obert a una nau única amb un arc de ferradura magnífic. Aquesta nau, de la mateixa època, fou modificada en part en una reconstrucció del segle XI, després de la invasió i la devastació dels sarraïns d''Abd al-Malik a la primeria d'aquesta centúria. L'ara o pedra de l'altar és una esplèndida relíquia de l'art litúrgic pre-romànic. Procedent de la mateixa església, els propietaris de l'heretat conserven un retaule gòtic pintat del segle XV, amb la imatge de sant Pere i quatre escenes de la seva vida i mort.

Em permeto aconsellar-vos un altre enllaç on – fins que per la Diada del Sant us sigui possible accedir a la Capella – podreu veure`n imatges.
http://www.festacatalunya.cat/articles-mostra-2178-cat-sant_pere_de_brunet.htm


Retratarem el mas des del camí que ens menarà novament, fins a la carretera que comunica Manresa i Montserrat per la Maçana.

https://algunsgoigs.blogspot.com/2021/05/goigs-sant-pere-apostol-capella-de-can.html

 Que  l'apòstol Sant Pere  i    Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  , amazis, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.