diumenge, 20 de desembre del 2009

SANTA MARGARIDA DE MARTORELL

L'església romànica, de Santa Margarida,vora l’actual cementiri, és visible en la seva patètica ruïna des de l’autopista per la que circula amb total indiferència i/o desconeixement quasi tota Catalunya;



el destí tràgic de Santa Margarida, te alguna semblança amb el de Sant Quinti al terme veí de Castellbisbal.

Els governs no estan per recuperar – almenys a Catalunya – el patrimoni històric. Som un país de peatge. Per quan una Marató pel romànic ?

Algunes dades d’interès del lloc : Aquest temple fou seu de la parròquia del monestir de l'antic priorat benedictí de Sant Genís de Rocafort, situat a l'antic castell de Rocafort ; l’edifici del temple era de planta rectangular, sense absis destacat i aparell escairat. A la capçalera s'obre una finestreta de doble esqueixada amb un arquet decorat a l'intradós.

L’indret era habitat almenys des del segle IV. En època visigòtica, entre els segles V i VII s´hi va edificar una basílica paleocristiana. És sobre aquesta antiga església que es va construir, a finals del segle XII, l'obra romànica que ha arribat, molt malmesa, als nostres dies.

Des de 1967, any en què passà a mans del municipi, s'hi han anat fent diverses excavacions arqueològiques. Aquests treballs han permès localitzar i estudiar l’església de tradició paleocristiana, formada per una aula rectangular, amb una entrada lateral pel costat de migdia i una capçalera tripartida, amb la cambra central de ferradura. Cronològicament es pot situar al segle VI; a l'interior de l'església s'ha detectat la utilització de l'edifici primitiu en època preromànica i també la presència de sitges medievals; part de l'església fou utilitzada des del segle XVI fins al segle XVII com a cementiri.

Al Museu de l'Enrajolada es conserven tres capitells gòtics procedents d'aquesta església. L'edifici va ser afectat pel terratrèmol de 1448 i durant el segle XVI va restar abandonat.

Trobava en aquesta ocasió una imatge de 1.917 del Josep Salvany i Blanch


Tenim més feina a fer per Martorell : dins al nucli urbà la Capella de l’antic Hospital de Martorell, prop del Pont del diable, en un carrer al que dona nom. També haurem d’anar a la muntanya de Rocafort, al capdamunt del torrent de Rosanes, allí es troben les restes del castell de Rosanes o del Peiret,obra interessant encara que avui molt destruïda i que pot ésser datada, en origen, als segles IX o X. A Rocafort es conserven, a més d'una torre circular i trossos de muralla, les restes de l'església romànica de Sant Genís, de la fi del segle XII o primeria del XIII, de planta rectangular i construïda amb bell aparell escairat; la volta és esfondrada. Al lloc hi ha vestigis més antics de l'església anterior.

Si teniu l’ocasió d’anticipar- vos a la nostra visita, sou pregats d’enviar-nos una crònica de la sortida i algunes imatges , que publicarem gustosament a http://www.coneixercatalunya.blogspot.com/

Ah!, l’adreça e.mail és : guimera.mora@gmail.com