dilluns, 28 de desembre del 2009

LLEVA DE 1951/52 . HISTÒRIES DEL FEIXISME

M’explicava el Manuel Lorente González – com jo mateix manté el nom en castellà en record d’aquell període fosc, en que ÚNICAMENT eren permesos els noms en la llengua del “imperio” – els seus 16 mesos de servei a la pàtria; començaven agafant un tren a Barcelona que els deixaria a Puigcerdà, des d’allà un trasllat en vehicles fins a la Seo d’Urgell, on dormiran per darrera vegada sota teulada; en aquell aquarterament prepararan matalassos de palla, i faran el camí peu fins a Castellciutat, on dormiran en tendes de campanya fins a 40 soldats, i es dedicaran bàsicament a treballar en la carretera que enllaçarà aquesta població amb les vies pirinenques. El menú invariablement, angelitos negros – mongetes negres – i empedrado de garbanzos .

Constituït el 32 Batalló d’Infanteria de Muntanya, s’integrarà a la companyia d’armes, amb seu a Ribes de Fresser, des d’allà sempre en companyia de les besties de carrega, preparats en tot moment per “defensar la pàtria” , faran innombrables vegades el camí fins a Puigcerdà; en una ocasió, sota una forta nevada, mentre superaven les trinxeres del Coll de Toses, una de les besties va perdre un canó, i en la recerca es va consumir quasi tot un dia. A la Molina tenia la seva base un batalló de caçadors, escaladors que sojornaven en barraques de fusta.

L’equipament – del tot insuficient - es completava amb polaines, i les anomenades “ sobras” pagades de vegades en tabac, suposaven cinquanta cèntims de pesseta mensuals.

El nombre de soldats de procedència andalusa superava de llarg el 50%, dels efectius totals; sempre “ tocaven “ al Pirineu català, lletres com la L [ LOPEZ] o la M [ MARTINEZ] - fins a tres germans en diferents lleves, van servir en Unitats de Frontera -. El feixisme alhora que defensava les fronteres, consolidava “ la espanyolització “ de Catalunya on s’anaven quedant majoritàriament els soldats quan acabaven els llargs mesos de servei.

Trobar imatges d’aquells dies no deu ser difícil, i a qui en pugi tenir li prego me les faci arribar a guimera.mora@gmail.com



Addenda dolorosa ; perdíem al Manuel la matinada del 28.12.2009.




© Antonio Mora Vergés