dimarts, 8 de desembre del 2009

EL PONT VELL (RECULL FOTOGRÀFIC 1900-1955)

Volia fer l’article de l’anomena’t Pont Vell de Castellbell , de característiques romàniques, però que insinuen ja formes gòtiques.



Comptava amb una magnifica fotografia del Tomàs Irigaray Lopez, i quan a dades d’interès, trobava un article d’excepcional qualitat signat per Fills i Amics del Burés, Esgarrapacrestes, Sensepixels , que amb el permís de l’editor de blog http://fillsiamicsbures.blogspot.com/ el Josep Puig, reprodueixo i enviaré per a seva publicació a diferents mitjans.

El Pont Vell fou construït l'any 1454 per ordre de Bernat Sa Rocha, senyor de Castellbell. Formava part d'una xarxa viaria que unia el Pla de Barcelona amb la Catalunya central i el prepirineu. D'aquesta primera etapa, segons les intervencions arqueològiques se'n conserven els arcs i el paviment de còdols, dividits cada dos metres i mig per una línia transversal de lloses que es va mantenir fins al segle XVI.

Hi ha constància que en l’esmenta’t segle XVI, es va fer un nou paviment de palets de riu ornamentat cada sis metres per alineacions dobles de pedres allargades a la dreta i lloses a l'esquerra, mentre que en el centre hi havia una filera de lloses grans. En aquest mateix segle s'ha constatat documentalment un transit freqüent i també el cobrament de pontatge.

Al segon quart del segle XVIII, es va refer el primer arc del costat dret, mirant aigües amunt, probablement destruït quan el 1719 J. Amat i de Planells, senyor de Castellbell, va incendiar la fortalesa per impedir que els miquelets francesos se n'apropiessin, alhora es va posar un altre sòl de còdols col•locats sense ordre.

Durant els anys següents ja no va experimentar modificacions notables tot i que va ser travessat per diverses canonades de servei, el paviment va ser refet diverses vegades fins que va ser asfaltat per permetre el pas de vehicles de motor.




El Castell i els dos ponts el Nou i el Vell. Any 1900. Fotografia del Sr. Lluís Escorsell i Batllina


Vista general de la Colònia Burés i el Pont Vell. Any 1910



Anys 20 fotografia de Luciano Roisin


Anys 30



Anys 50





Anys 50


Anys 50

El nostre agraïment infinit a : Fills i Amics del Burés, Esgarrapacrestes, Sensepixels