dissabte, 25 de juliol del 2009

VILANOVA DEL VALLÈS, ABANS DE LA ROCA

A darreries de juliol, únicament el Feliu Añaños i Masllovet, i l’Antonio Mora Vergés, disposàvem d’un mati de dissabte, per arribar-nos fins al municipi de Vilanova del Vallès, on havíem de recollir imatges d’un dels seus indrets més bells. Tot just apuntava el sol, quan deixàvem el vehicle a l’aparcament del Paratge; ens arribarem fins al proper Mas del Bosc Vell , i resseguirem per l’exterior el cementiri annex al Santuari, fins arribar-nos a la façana, que comparteixen en bona mesura l’església i l’edifici del Paratge.

Algunes dades de la nostra destinació







La Parròquia de Sant Esteve de Vilanova del Vallès, (coneguda també per Santuari de Santa Quitèria) és molt antiga. Els seus vestigis documentals es remunten al segle X.

Els primers indicis documentats de què disposem corresponen a l'any 993, on Sant Esteve de Vilanova és esmentat en documents conservats a l'arxiu de la Catedral de Barcelona, i a l'any 1006, on també és citat Sant Esteve de Vilanova en documents conservats a l'Arxiu de la Corona d'Aragó. També es cita a Vilanova del Vallès és un text del cantoral de Sant Cugat del Vallès en l'any 1021.

L'església actual (a part de vestigis anteriors) està conformada en tres estils arquitectònics: una part romànica (base i campanar), una altra de gòtica (nau central i altar de Santa Quitèria) i una altra de renaixentista (façana i nau del Santíssim o altar del Roser).

Recollirem imatges del Paratge – edifici dedicat avui a la restauració, i que formava part del conjunt monumental, amb l’església i el cementiri - ;



des de l’aparcament d’aquesta casa, es té una vista excepcional sobre el proper Mas del Bosc Vell, del que ens agradaria saber algunes dades històriques.




Hem demanat informació a l’Ajuntament .

Vilanova del Vallès va ser municipi independent durant el trienni republicà entre 1936 i 1939. Abans pertanyia als municipis veïns de La Roca del Vallès i de Montornès del Vallès.

Malauradament la independència municipal es va acabar el juny de 1939, quan una resolució del Ministeri de l'Interior de Madrid va anul·lar totes les sentències aprovades per la Generalitat de Catalunya d'aquell temps.

Els vilanovins, però, mai no havien renunciat a tornar a tenir la independència municipal. La dependència de La Roca i de Montornès, a part de no ser ben rebuda per la població, deixava el nucli de Vilanova força abandonat de serveis i d'inversions. Així, a partir de l'any 1975, amb el retorn de la democràcia a aquest país, es va tornar a iniciar un ampli moviment popular de reivindicació canalitzat a través de l'Associació de Veïns, creada amb aquest objectiu.

Després d'un llarg procès, finalment Vilanova del Vallès va tornar a ser independent municipalment a partir d'un Decret aprovat per la Generalitat de Catalunya el dia 6 de desembre de 1983. L'Ajuntament es va constituir el 12 de febrer de 1984

Us recomanem – particularment en aquestes dades de calor abrusador – arribar-vos fins a Vilanova del Vallès, i visitar com nosaltres el Santuari de Santa Quiteria i el seu rodal.

© Antonio Mora Vergés

3 comentaris:

Eowyn ha dit...

Hola! Yo he estado visitando Sta Quiteria este sábadpo y también me atrapó ver el "castillo" Mas del Castell pero no he conseguido encontrar información sobre su origen o historia. :(

Gracias por todo!

AGUERA09 ha dit...

Hola buenas conozco muy bien el Mas del Castell...he estado viviendo allá los mejores momentos de mi vida cuando era pequeño, muy bonito pero esta un poco dejado dispone de piscina, un pequeño campo de fútbol también un poco abandonado, y lo que hay son pequeños apartamentos están para alquilar para pasar el verano o los fines de semana...si alguien va preguntar por un tal Jordi Lluch Visa, es el hijo de la dueña del Castillo. Un Saludo!!!

ladoctorak ha dit...

Corresponde a la Familia POU DE FOXA