dimarts, 9 de juny del 2009

SANTA LLÚCIA DE SOBREMUNT.

Anàvem únicament el Feliu Añaños i Masllovet i l’Antonio Mora Verges, obligacions de tota mena, familiars i/o laborals, retenien al Vallès a la resta del grup.

L’accés fins el santuari de Santa Llúcia està pavimentat, això alhora que facilita fer-ho amb vehicle : cotxe, moto, bicicleta,.. complica un xic la pràctica del senderisme i/o trekking. Aquí – com per arreu – es fa difícil conciliar els interessos de conductors i caminants.

Algunes dades del lloc :

La caseria de Santa Llúcia de Sobremunt (22 h el 2005) es troba al NE del terme, presidida pel santuari homònim, situat al punt culminant de la serra de Sobremunt (952 m), passat el mas de Can Quelet, prop d'unes tombes de lloses al indret conegut com el cementiri. El santuari, visible des d'una bona part de la Plana de Vic, és una capella de devoció molt popular per l'advocació de la santa contra les malalties de la vista. La capella no apareix documentada fins l'any 1370.

Fins l´any 1407 pertanyia a la heretat del mas Grau; en aquella data el propietari Pere Grau, va cedir a Sant Martí de Sobremunt la capella d Santa Llúcia, juntament amb les terres que li pertanyien i el turonet on està emplaçada.

L'any 1720 hom reféu l'edifici vell de la capella i l'antiga casa dels ermitans que té adossada.
En algun lloc la trobem citada erròniament com Santa Llúcia de Quer. Al Lluçanès existeix certament una capella [ que no santuari ] d’aquesta mateixa advocació, es troba dins dels clos de l’anomena’t Castell de Quer, dins el terme de Prats de Lluçanès. En teniu imatges a : http://coneixercatalunya.blogspot.com/2008/09/us-tast-del-lluans.html


Recolliríem imatges de l’interior de l’església, de la imatge de la santa, del crucifix, i fins on podíem [ les màquines de retratar tenen també les seves limitacions ] del santuari des del mateix pla.












Acabaríem prenent la fotografia més clàssica, - la de l’església dalt del seu turó - al inici del camí de tornada.







© Antonio Mora Vergés