dimecres, 3 de juny del 2009

Sant Cebrià [ clonat ] de Cabanyes en terme de Sant Fost de Campsentelles


































La visió de Sant Cebrià confirmava els meus temors quan a la pèrdua irreversible de diversitat, que la intervenció del Servei de Transformació de Monuments de la Diputació de Barcelona, representa pel romànic a Catalunya.

Quan al lloc hem trobat les següents referències :

Antiga parròquia (Sant Cebrià de Cabanyes) i castell del municipi de Sant Fost de Campsentelles (Vallès Oriental), en una vall del vessant interior de la serra del Maresme. L'església, romànica, ha estat parcialment restaurada; el frontal de l'altar (obra de fusta del s XIII) es conserva al Museu Episcopal de Vic. Consagrada el 1192, fou parròquia independent fins el 1504, que fou agregada a la de Sant Fost. El 1867 la part del seu terme a la dreta del Besòs, l'actual poble de la Llagosta, fou agregada a Santa Perpètua de Mogoda.

L’església de Cabanyes, monument romànic del segle XII, és el principal edifici històric-artístic del municipi de Sant Fost de Campsentelles. Altres edificis i restes històriques d’interès són el Pou de Glaç, situat a prop de Can Donadéu, i el forn de ceràmica de Cabanyes, del segle XV.

Existia al terme de Cabanyes un petit castell feudal, l’emplaçament del qual s’ignora en l’actualitat.

Sant Fost i Cabanyes van estar sota el senyoriu de diversos feudals fins el 1444, quan va passar a la jurisdicció de la Corona. Malgrat això, es té constància que des del 1434 i fins varis segles després els habitants del nostre poble pagaven tributs (blat, ordi, vi, gallines i diners) a la Cartoixa de Montalegre ja que els monjos posseïen el títol de barons de Sant Fost.

Sant Cebrià de Cabanyes, s’ha refet pel Servei de Transformació de Monuments de la Diputació de Barcelona, a imatge i semblança de Sant Cristòfol de Pallars a Santa Eulalia de Ronçana, o de Sant Vicenç de Sarriera, posteriorment coneguda també com Sant Vicenç de Verder o de Verders, i/o de Les Gorgues, i actualment en terres del Vallès Occidental, dins el terme de Sabadell com Sant Vicenç de Can Deu, en quina pineda sembla haver trobat l'aixopluc definitiu.

Demanarem a l’arxiu Gavin, situat avui al Monestir de les Avellanes a la comarca de la Noguera, imatges del seus fons fotogràfic , anteriors a la restauració d’aquesta ermita. Ens agradarà com fèiem a http://coneixercatalunya.blogspot.com/2009/03/sant-cristofol-de-pallars-la-vall-del.html , mostrar-vos imatges, que acreditin l’estructura original de Sant Cebrià de Cabanyes.


© Antonio Mora Vergés