dimarts, 14 d’abril del 2009

ÈXIT DE LA PRIMERA TRENCADA DE MONES AMB TORTELL




La pluja de tota la Setmana Santa no va cessar ni el Diumenge a la tarda i per això es va haver de posposar "la primera trencada de mones amb tortell per tots aquells que no tenim padrins" ,que finalment es va celebrar el Dilluns a les 12 del migdia. L'acte organitzat per Cacau pastisseria-xocolateria i per la fleca Can Carbasseres, va fer el primer pas per a consolidar un acte de cohesió social, de germanor i d'intercanvi tal i com anteriors generacions de pastissers feien repartint part del seu treball enmig d'escenaris públics de pobles i ciutats.

Les mones varen començar a omplir les cases i masies catalanes en les pasqües al llarg del segle XV i la tradició ha anat avançant i modulant-se segons els gustos i necessitats de la societat. Això ens ha portat als pastissos actuals i les obres d'art en xocolata que ja varen començar a destacar a mitjans del segle passat. Tanmateix, les mones sempre han anat estretament lligades amb un fort component irònic i satíric que ha fet dolces crítiques socials, polítiques i culturals.

Entenent aquesta visió històrica de les mones, els pastissers del Cacau varen acabar fent un moai de 22 quilos de xocolata per a reviscolar la polèmica del seu emplaçament que fa anys va motivar un debat sobre el respecte i la tranquil·litat d'aquest Déu regalat per la ciutat agermanada, situat enmig del trànsit urbà. La xocolata va ser acompanyada per 13 quilos de tortell adobat d'Olot fet per la fleca Can Carbasseres.



A les 12 del migdia,les persones congregades a la plaça major disfrutaven d'unes peçes tocades amb acordió diatònic pel músic Pere de les Cabres, i mentrestant els pastissers tallaven els tortells i es preparaven per a trencar a cops de tortell la mona. Després d'una petita explicació històrica i de la idea original, es va trencar la mona i es va repartir entre tots els assistents.



Més de 400 persones varen poder menjar-se un tros de tortell i un de mona. Els organitzadors de l'acte ho consideren un èxit rotund i ja tenen clar que l'any que ve repetiran l'acció tot i que són conscients que si es plantegen realitzar un acte popular més gran, caldrà una col·laboració activa per part de les institucions i agents locals.



telèfon de contacte 625693531-lluís / 4punts@gmail.com