dimarts, 10 de febrer del 2009

Sant Cebrià de Cabanyes



Ens expliquen algunes coses – poques – d’aquesta romànica pertanyent avui al terme de Sant Fost de Campsentelles, i que fou parròquia del terme de Cabanyes.



a 30 minuts mes o menys de la Plaça de la Vila de Sant Fost. Tenim L'Ermita de Sant Cebrià de Cabanyes. Cal agafar el Camí de L'Església vella i seguir les indicacions.



Va ser cremada. Després de la guerra es va construir una església nova en un lloc més cèntric. Fons Salvany 1.915



La parròquia original de Sant Cebrià de Cabanyes fou reconstruïda entre el 1971 i el 1984. Durant la guerra se n'havien fet servir pedres per construir un mur de l'Ajuntament.


Sant Cebrià de Cabanyes, amb categoria de parròquia fou consagrada l’any 1192. El 1504, es fusionen les parròquies de Cabanyes i Sant Fost a causa de l’escassa feligresia.



Antiga parròquia (Sant Cebrià de Cabanyes) i castell del municipi de Sant Fost de Campsentelles (Vallès Oriental), en una vall del vessant interior de la serra del Maresme. L'església, romànica, ha estat parcialment restaurada; el frontal de l'altar (obra de fusta del s XIII) es conserva al Museu Episcopal de Vic. Consagrada el 1192, fou parròquia independent fins el 1504, que fou agregada a la de Sant Fost. El 1867 la part del seu terme a la dreta del Besòs, l'actual poble de la Llagosta, fou agregada a Santa Perpètua de Mogoda.



Posarem a la llista de coses a veure – en tenim tantes encara ! – la romànica de Sant Cebrià de Cabanyes.



Com sempre, sou pregats de fer-nos arribar les vostres imatges a fananos@moianes.net, si com desitgem teniu el goig de precedir-nos el descobriment d’aquests llocs tant i tant bonics.



© Antonio Mora Vergés