diumenge, 22 de febrer del 2009

LLOCS INOBLIDABLES: L’HOSTAL COLOMÍ DE LES GERMANES CAMPS







La vila de Santa Coloma de Queralt, Segarra del Gaià, el en breu període de la Guerra Civil, és emplaçada en plena vall del Gaià, riu que travessa el nucli. Aquesta vall és tancada a tramuntana pel cim de la Moscallona (791 m) i per les serres de Montargull i de Montfred (entre els 791 i els 834 m); a ponent, pel coll de Rauric (780 m) i l’altiplà del Codony (entre els 765 i els 802 m), i a migdia, pel coll de Guialmons i pel Collblanc. A llevant confronta amb el torrent de Claret i la serra de Mercadell (826 m), i al NE, amb Santa Fe de Montfred (834 m), el poble d’Aguiló i les masies d.Almenara (804 m).

La vila te molts atractius, però en aquesta ocasió en centraré únicament en el Restaurant Hostal Colomí, les actuals propietàries son les Germanes Camps. Quan al seu establiment ens diuen :
Establiment familiar situat al costat mateix del castell de Santa Coloma de Queralt que ofereix cuina de tota la vida amb tocs de creació.Fa més de cinquanta anys que l'Hostal Colomí funciona a ple rendiment al centre de Santa Coloma de Queralt. Remodelat completament l'any 1994, les germanes Camps hi tenen assegurat el relleu familiar en la seva tasca diària d'oferir als clients una cuina tradicional on també hi tenen cabuda innovacions com el foie, les ventresques o els plats de peix. De tota manera, l'aspecte característic de l'establiment és la brasa, que es cuina de cara al públic i n'és l'element decoratiu més especial.

Al llarg dels anys, he dedicat algun paràgraf a l’establiment quan l’acció d’alguna de les meves històries m’ha permès fer-hi estada :

VIATGE AL FORAT NEGRE

A la tornada de camí a Santa Coloma de Queralt, des de Montblanc , ens varen deturar en dos temples del vi; els cellers modernistes de Sarral i Rocafort de Queralt, veritables joies de l'arquitectura catalana, dinàvem a l'Hostal Colomí de les Gnes. Camps, i desprès de fer una llarga passejada per Santa Coloma de Queralt que s’ho val i molt per cert,........

En aquesta ocasió coincidia amb el Bisbe Deig, q.e.p.d qui se m’ha adreçava amb aquestes paraules : sempre et trobo en els millors llocs !, la meva contesta el va fer riure; Monsenyor, és que jo tinc costums de Bisbe !

GUIMERA 2004,UN ALTRE NADAL

Els dies següents foren inoblidables per a tots , les visites a la Bovera, al Mas de Bondia , el poblet entranyable d’un sol carrer, que fa límit amb la Segarra , a Verdú - varies col·leccions de càntirs, anirien a parar a les antípodes - , a Vallbona de les Monges per seguir el prec de complertes, a l’Espluga Calba per a comprar jerseis a la botiga de la Cooperativa John Fil, i per a conèixer personalment a Mn. Joan Llort i Badies, que ara ja jubilat de la seva tasca de President de la Cooperativa, continuava exercint la seva missió pastoral en aquella població, a Santa Coloma de Queralt per dinar a l’Hostal Colomí de les Gnes Camps , amb aquells “entrants o entremesos ” de la casa que formen part de la millor llegenda gastronòmica de Catalunya ....

NADAL A GUIMERÀ. LA HISTÒRIA DEL JORDI I LA ROSA

El dia va transcórrer de forma plàcida, el poblets de la Vall del Corb, Maldà, Sant Martí de Maldà, El Vilet, Nalec, Ciutadilla, Vallfogona, Llorach i Raurich de camí cap a Santa Coloma de Queralt, van consumir el mati, la tarda desprès dels dinar, per descomptat amb els entremesos de la casa a l’Hostal Colomí, es va consumir passejant per Santa Coloma de Queralt, visitant les fonts, el castell, la plaça, l’església, Bell-lloc ....

El dissabte 21 de febrer de 2.009, ens trobàvem a l’Hostal Colomí desprès d’un intens mati de feina de l’associació http://www.guimera.info/, en el que havíem posat els fonaments d’un nou espai a internet : valldelcorb.info , que ha de permetre divulgar i fer conèixer millor aquestes terres de la Catalunya interior.

En aquesta ocasió demanava a les germanes Camps, la mercè d’una fotografia d’ambdues que acompanyarà aquest relat.

© Antonio Mora Vergés