dijous, 18 de desembre del 2008

L’ALZINA DE LA COMA D’EN VILA. NATURA I AVENTURA, I L’EMAIL REIVINDICADOR.







El títol sóc plenament conscient que és sinó el més llarg de les meves "històries" , un dels més llargs.
Publicava a Relats en Català fa molt de temps ,sota el títol. L’Alzina de la Coma d’en Vila. Retall d’història, un més dels relats en que Joan Antoni Blaze Archs, en el seu paper d’historiador, em feia receptor de les seves confidències, al fil de les quals fèiem una sortida que des del Coll d’Estenalles ens portaria fins a la Coma d’En Vila. La caminada va començar en direcció a la casa de la Mata, continuaria sota l’ombra de l’ermita de Sant Jaume, i seguint el GR5 ens menaria fins al Coll de Boix, des d’on en suau descens, gaudint d’unes excel•lents vistes sobre el Bagès i el Baix Llobregat en primera línia , i les muntanyes pirinenques i la serralada Montserratina com fons de arribaríem fins a la Coma d’en Vila; la famosa alzina, coneguda també com l’alzina del Vent, o l’Alzina Bonica, necessita avui per a mantenir-se dreta l’ajut de varies falques al final de les brancades més pesades. Jo coneixia ja el lloc per anteriors sortides, i no pensava pas que aquell indret fos el lloc de la història que m’havia d’explicar....
Recentment el relat ha estat publicat per la revista Natura i Aventura, sense citar-ne l’autoria; això – segons sembla – ha dotat de rigor "històric" , - per allò de la lletra impresa - un relat que a data d’avui havia tingut una discreta acceptació per part dels lectors de R.C. No he tingut ocasió de llegir la revista, i desconec per tant si s’ha fet una publicació integra o extractada.
Natura i Aventura ,m’ha confirmat via correu electrònic que esmenaran l’inexplicable oblit quan a l’autoria.
I finalment rebo no fa gaires dies un e-mail - que us reprodueixo – en el que se’m exposa i demana el següent :
En primer lloc li diré que jo segurament no se tant d'escriure com vostè , ni soc tant prolífic ,també li diré que havia llegit alguna cosa seva a la premsa local ,i per tant tinc clar que la seva imaginació es desborda quan visita un lloc. Ara però crec que s'ha passat, suposo que ja sap de que parlo. El títol del seu relat diu :Retall d'història .La història no es ciència ficció Sr.Antonio .Encara que amb totes les dades que dona ha estat creïble per molta gent no entesa en el tema ni coneixedora del indret .A mi m'ha arribat perquè algunes persones ho havien llegit en una revista de natura i s'ho han empassat del tot.
L'hi demanaria que rectifiqués i expliqués que tota aquesta "història" tant maca es només fruit de la seva imaginació, jo per la meva banda també faré el que pugui.
L'error seu es que ha tocat un tema molt actual i molt punyent i no tothom sap (vostè tampoc no massa )quants soldats formen una brigada, quin dia va començar la batalla de l'Ebre etcètera ,etcètera .i la gent s'ho ha cregut del tot.
Sr.Antonio deixi la historia pels historiadors ,continuí amb les seves ficcions però que l'hi quedi ben clar a qui el llegeixi que sols son això :IMAGINACIONS seves.
En el món de la faràndula, hi ha una expressió molt típica : que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ !!
Amics lectors, al caliu d’aquest – petita – polèmica teniu la oportunitat de rellegir-vos . L’Alzina de la Coma d’en Vila. Retall d’història, ja sigui a http://www.blogger.com/www.relatsencatala.com, o en aquests blogs : http://www.valldelcorb.info/blogs/coneixercatalunya , http://coneixercatalunya.blogspot.com/ on trobareu també una fotografia de la tant esmentada alzina.
Com sempre, la vostra és la darrera i inapel•lable decisió.

© Antonio Mora Vergés

1 comentari:

Joan Escoda Prats ha dit...

Antonio, tens tot el meu permis per fer constar, que el remitent del supost correu, fou un servidor.
Signat: Joan Escoda i Prats.