dimecres, 15 d’octubre del 2008

Un cap de setmana diferent




www.vallbona.com (mirar-ho prèviament)
PREVI TRUCAR AL TELÈFON DEL MONESTIR DE VALLBONA DE LES MONGES, I FER LA RESERVA (NO SEMPRE HI HA PLACES) 973330266

DISSABTE 07,00 HORES. Sortida en direcció Manresa per agafar l’eix transversal, sortir a SANT RAMON (L'ESCORIAL DE LA SEGARRA), s’esmorzarà al bar que hi ha al davant, carn a la brasa, torrades i bon vi, al voltant d’unes 1000 pessetes, o 6,01 € per persona. Fer desprès la visita de SANT RAMON.

A la reincorporació a l’eix en direcció a Cervera, aviat hi ha un trencall a l’esquerra que us portarà fins a MONTFALCÓ MURALLAT (cal visitar-lo i fer-se fotografies, es guay !!)

Es possible fer una ruta des de l’enllaç amb l’autovia de Lleida que us portarà per MONTCORTÉS i L'ARANYO, dos castells abandonats , malgrat que a l'Aranyo ara estan fent obres. La ruta però es en direcció a TÀRREGA.

A la sortida de Tàrrega en direcció a Montblanch, es troba VERDÚ (terrissa, cantis negres, etc..., també un castell, off course). Encara un xic més enllà podreu veure el Mas de Bondia, únic exemple de poblat iber en el que avui encara s’hi fa vida “normal”.

Més endavant i fent un trencall novament a l’esquerra GUIMERÀ, Ciutat Comtal als segles XII i XIII, per fer una passejada. El poble està en una riba del Corb. Mes endavant i sempre en direcció a Montblanch, a la dreta trencall de VALLBONA DE LES MONGES, el poble es petit i únicament hi ha un bar a prop del Monestir, * les monges només volen puntualitat als àpats, i et deixen lliure i tranquil (pensió complerta 3800 pessetes, 22,84€, potser més ara, i la voluntat), s’ha de beneir la taula. Es recomanable fer la visita del Monestir al mati, i avisar a les monges que s’anirà al darrer prec del dia (desprès de sopar), en el que les monges canten un SALVE REGINA amb la llum apagada, i a un canó de llum enfocant la Mare de Deu. S’ha de demanar perquè altrament les monges no obren l’església.
lamento fer-vos saber que aquesta facilitat no estarà disponible almenys en els propers 18 mesos, tenen el refectori en obres.

Al mati del diumenge desprès d’esmorzar es torna a la carretera en direcció a Montblanch, i es visita L'ESPLUGA DE FRANCOLÍ, fonts, celler, ... i tot seguit POBLET, a la sortida de Poblet s’agafa la carretera que porta a les Masies, i es pot tenir una visió ideal per fer una fotografia del Monestir, també hi ha una font, on raja aigua de ferro i de magnèsia, es clar que cal beuren.
En acabar Poblet, es fa camí vers MONTBLANCH que també te coses a veure, es una Ciutat Ducal, i està voltada de muralles, també hi ha la plaça del blat, amb les mesures de pedra que es feien servir per comprovar la correcció de les transaccions, i una església monumental que està molt indicat visitar detingudament.

Molt recomanable també la visita al Santuari de la Mare de Déu de la Serra. Com tot no ha de ser pedres i pedres,cal fer reserva al MOLI D’EN MALLOL per anar a dinar (està a la mateixa carretera tot just s’entra a Montblanch), i preparar l’estomac i la cartera, perquè en el dinar us deixareu més diners que en tota l’estada (dormir, esmorzar, dinar i sopar) a Vallbona de les Monges, però un cap de setmana, es un cap de setmana!, i no conèixer el MOLI D’EN MALLOL es quasi pecat mortal. Si es època de calçots i us agraden també se’n poden demanar.

A la sortida es recomanable fer una darrera passejada per Montblanch abans d’agafar l’autopista que us deixarà a casa en menys de dues hores.

© Antonio Mora Vergés