dimarts, 21 d’octubre del 2008

Gambairot de Guimerà.


Sembla que aquesta paraula – gambairot – està a l’Alcover-Moll, i que entre les seves definicions, n’hi ha una que concretament cita a Guimerà : nom satíric que és donava als de Guimerà ; no hi ha context, quan és feia, qui ho feia, però certament la cita ens il·lustra de que en algun moment de la història passada – la millor se’ns dubte per a Guimerà i els pobles i viles del seu entorn – amb aquesta paraula Gambairot, eren coneguts, fora del seu poble els habitants de l’actual capital del “Forat Negre”.

I, perquè tanta història amb això del gambairot ?, certament amic lector, tot te la seva explicació, i de seguit començo a explicitar-la : fa poc més de tres anys, un grup de persones - inicialment només de Guimerà- i ampliats ara amb catalans d’altres procedències [ recordeu allò de “ son catalans els que viuen i treballen a Catalunya?”] , varen endegar www.guimera.info , una associació sense ànim de lucre , i que entre les seves finalitats, te la de donar a conèixer a la resta del món, l’encís i la bellesa, dels terrenys que al llarg dels segles, ha configurat el riu Corb. Aquesta tasca, la desenvolupa mitjançant internet, i aplicant sempre les tecnologies més “punteres” fins allà on el progrés , ens permet arribar ; és clar que ser originaris d’un lloc que avui està al vell mig del “ Forat Negre “, no ha d’estar en contradicció amb l’ús de les millors eines de la comunicació d’avui, oi ?

En aquesta alçada de l’article, ja comença a fer-se necessari, que sense dilació accedeixis a www.guimera.info, i comprovis tu mateix, fins a quin nivell -modestament- hem aixecat el coneixement i la divulgació de Guimerà, de la Vall del Corb, de Catalunya ; i sobretot com ho hem fet sense escarafalls, amb català i amb la convicció de que la nostra és una llengua, tant apta com qualsevol altra , per aplicar els coneixements de la ciència, oi ?.

Sense ànim exhaustiu, us comentaré que en relació a Jujol, som una web de referència a nivell mundial , com també quan de Ramon Mur , conegut com el Mestre de Guimerà, es vol saber alguna cosa [ malgrat això, tot i la recuperació del retaule de Guimerà, que llueix ara a l’eslgesia de dalt, demanem de tothom, la col·laboració per ampliar, fins on sigui possible, el coneixement de la vida i obra de l’autor del retaule ]. De la resta de continguts, inclosa la Tribuna, veritable taulell on tothom pot penjar la seva obra, vosaltres mateixos, podreu anar-ho descobrint, oi ?

Tornem doncs a l’inici; en aquestes alçades, ja tenim molt que agrair, tant a persones de Guimerà, com a persones de la resta de Catalunya i àdhuc d’altres llocs del món, i una manera de fer-ho, alhora simpàtica , senzilla i econòmica [ som sens dubte uns craks, però també sens dubte, som pobres; només en qüestions dineraries, però ! ], és nomenar-los Gambairots de Guimerà , que us sembla ?.

Per descomptat ho aprofitaríem per a fer una festassa , i des de d’ara, us diem que ens agradaria molt de retrobar-vos en aquella magna celebració.

Els vostres comentaris seran molt ben rebuts a bustia@guimera.info

© ANTONIO MORA VERGES