diumenge, 24 d’agost del 2008

Manuel Matheu Rodriguez. El Català d’Alhama







In aqua salus, aquesta llegenda us saludarà tant bon punt entreu al poble aragonès d’Alhama, està clar que l’activitat termal – en el sentit d’aprofitar les qualitats curatives i reparadores de l’aigua - en aquest indret ,era practicada des dels inicis de la vida, no ja de la nostra espècie que ha derivat en homus stultum, sinó d’altres manifestacions anteriors més simples.

Molt del que us meravellarà en aquest lloc es deu a l’acció d’un català desconegut; MANUEL MATHEU RODRIGUEZ, nascut possiblement l’any 1.800, o potser l’any 1.799 ?, en algun lloc de Catalunya, i mort – això si que ho sabem amb certesa – el 20-04-1872 a Alhama ,on s’enterraren les seves despulles en una capella ad-hoc , des d’on contempla per tota la eternitat la seva obra gegantina.

I certament, no fou un “home gris” , consta el seu nom com : Cavaller Gran Creu de la Reial Ordre Americana d’Isabel la Catòlica; i Comendador de la Reial i Distingida de Carlos III.

Sabem algunes coses : tenia molts diners, - això, atesos els seus títols ens fa pensar en un indiano -; i el fet que patis una artrosis molt dolorosa sembla que fou la causa de la seva relació amb Alhama.

Tenim però moltes incògnites que demanem resposta : ¿ Va comptar amb l’ajuda d’algun saurí per decidir en quin lloc havia de comprar terrenys ?. ¿ com s’explica amb els mitjans tècnics de l’època, més enllà d’esmerçar-hi quantitats astronòmiques de diners, que en menys de 10 anys aconseguís fer una tant excepcional obra ?.

Us recomano una visita, amb o sense estada en els establiments termals, però en la que no pot faltar un bany, en el que MANUEL MATHEU RODRIGUEZ , i la medicina hidrològica , definien com “un llac d’inhalació “ , un lloc per respirar, aspirar i expirar , els vapors de les aigües termals.

Les obres que transformarien un modest safareig per rentar el cànem, en el llac termal més gran i més bonic d’espanya, començarien l’any 1.860; paral·lelament a la construcció de l’edifici de Termas Matheu; l’activitat constructiva no s’aturarà però fins a la fi de la seva existència; aconseguirà que els trens de la línia Saragossa-Madrid s’aturin a la seva finca; tindrà com hostes seus als mateixos monarques , que gaudiran de l’anomenada Residència Reial, situada davant mateix del llac, en un lloc del tot privilegiat; previsorament disposarà també que es duguin a terme les obres de la capella que rebrà finalment les seves restes mortals.

Amics lectors, aquesta és clarament una informació del tot mínima en relació a la vida i obra de Manuel Matheu Rodríguez; sou pregats de completar-la – si en teniu més informació – i des d’ara mateix espero les vostres dades a guimera.mora@gmail.com

Per endavant gràcies.

© Antonio Mora Vergés