dissabte, 19 de juliol del 2008

Els matins de TV3




Començaven a les 8,00 a la Plaça Granados a Sabadell, El Tomás Irigary i López, el Feliu Añaños i Masllovet i l’Antonio Mora Vergés havíem de trobar-nos a les 9,00 amb el Joan Escoda i Prats a Sant Quirze de Safaja.

Ens aturaríem al terme de Caldes de Montbui, de quin Ajuntament esperem noticies relatives a la història de la casa coneguda com : Torre Nova, també dita en algun moment casa de les serps, i on actualment te la seva seu el CLUB HIPICA TORRENOVA. telèfon: 93 865 21 91

La casa, quadrada, amb una torre central també quadrada, transmet una imatge de força, i se li presumeix un passat de domini de caràcter quasi militar de la contrada. Sembla que fou temporalment confiscada per l’Ajuntament en la darrera confrontació bèl·lica 1.936-1.939.
Us sembla com a mi, que la casa amaga una història interessant ?

Abans de les 9,00 ens trobàvem amb el Joan a l’aparcament de la Fonda de Sant Quirze de Safaja; botifarres ,truita ,llom , cigrons, cervesa sense alcohol, vi, cafès, foren el nostre àpat matinal.

Començaríem a cremar calories en el camí a la Balma de l’Espluga a Sant Quirze Safaja, en aquest indret TV3 va filmar algunes escenes d’un documental sobre la vida dels humans, abans dels impostos directes, indirectes, l’I.B.I. ...etcètera, etcètera, sembla que se’n sortien prou bé, tot i la no obligatorietat de la tercera hora de castellà/espanyol. Intuïm per l’obertura de nous accessos una propera explotació de l’indret

Agafem ara el vehicle per arribar-nos fins a Sant Miquel Sesperxes, des d’on continuarem a peu fins al Soler del Coll, on es varen rodar – també per TV3 - els capítols de la Masia de 1.907; el Joan Vila i Riera, coneixedor d’aquesta casa des de fa molts i molts anys, ens explicarà que fou ell qui els va arranjar l’hort – que encara avui conrea – i alguns dels miratges clàssics de la televisió; la falsa font, els canyissos sota una teulada nova, i ens demanarà la transcripció de l’escut que es troba damunt l’accés pel costat de la propietat. La casa de planta quadrada, ens recorda la Torre Nova de Caldes de Montbui que veiem al mati, també d’aquest Soler del Coll en demanarem informació a l’Ajuntament.

La parròquia de Sant Martí de Centelles, situada just sota el turó "agulla de Sant Martí", on es localitzen les restes del Castell, està oberta aquest mati del dissabte 19 de juliol de 2.008, i tenim el goig de poder contemplar la imatge de Santa Maria de Castell, instal·lada ara a la església comú, i que històricament tenia el seu lloc a la capella privativa dels Comtes de Centelles. Lògicament contemplem una còpia de la imatge romànica, ja que l’original es troba al Museu Diocesà de Vic. Agraïm molt sincerament el detall de permetre’ns fer la visita al veí, del qui desconeixem el nom i llinatge.

En la tornada farem encara una comprovació : el pont de Sant Quirze de Safaja, no te cap escut, ni blasó, sinó simplement un quadrat ornamental. Intentem no pertorbar els qui sojornen plàcidament prop de l’aigua.

Ens acomiadem del Joan Escoda i Prats a Sant Quirze de Safaja, esperem retrobar-nos ben aviat en aquesta aventura apassionant de conèixer Catalunya.

© Antonio Mora Vergés