dimarts, 25 de març del 2008

El mal xinès.


La Xina assassina !! . L’afirmació és del tot certa, tant almenys, com la corrupció pública a Espanya, però ni en un lloc, ni en l’altre cal esperar canvis.

Hi ha un fort paral•lelisme entre Catalunya i el Tibet , en qüestions com la llibertat nacional, la cultura, la llengua ,.... allà la immigració Han i l’ús exclusiu del mandarí en l’educació superior asseguren que només els xinesos o els tibetans assimilats a la mare pàtria gaudiran dels avantatges del creixement econòmic. . Una llei de març de 2002 va establir la igualtat del tibetà i el xinès com a llengües oficials, la segona però és dominant en el Govern, el comerç i el món acadèmic, fet que reforça encara més la marginació social dels tibetans. Us sona ?

L’argument esgrimit per la Xina Comunista per justificar-ne l’ocupació és la pertinença del Tibet a l’imperi xinès durant la dinastia Qing (1644-1911). En el nostre cas una derrota militar fa que des de l’any 1.714, anem alternant períodes de hablar en cristiano, que solen ser llargs i durs de superar, i miratges breus de renaixença i llibertat, en que de nou el bon Déu parla en la llengua catalana, i no únicament en la intimitat.

Tots els senyals indiquen que som al final d’un dels miratges, i just al inici d’una involució que malgrat la nostra pertinença a Europa cal témer que serà violenta.Uns i altres, com moderns aqueus, servim – a contracor - com esclaus als nostres “germans dominadors “, que son com dues gotes d’aigua quan als seus fets, tot i les evidents diferencies quan a les paraules; els xinesos menteixen sense alterar-se el més mínim, amb la veu pausada i la cara hermètica, mentre que els espanyols ho fan cridant, donant cops als mobles, i fins llançant-se els uns contra els altres, al mateix Deu Nostre Senyor !.

Però què és això del mal xinès ?. Doncs una revenja de la natura senzillament !. Els Han nascuts a les terres baixes, conformem la major part d’aquesta ingent immigració massiva xinesa [incentivada econòmicament des del Govern ] que porta milers de militars i civils (quadres polítics del Partit Comunista xinès de diferent rang) a traslladar–se amb les seves famílies i a fixar la seva residencia en les diferents regions del Tibet. Als Han però , no els prova viure en llocs tant alts, i això fa que pateixin problemes greus de salut, i que – pobrissons - tinguin una menor esperança de vida que els tibetans de naixement.

Tenim encara més coses en comú; malgrat tot avui son encara sis milions de tibetans, - allà no son considerats tibetans, tots els qui viuen i treballen al Tibet - i malgrat trobar-se en el ranking dels pobles més pobres i reprimits del món, son per a tothom, víctimes i botxins , un exemple, un mirall on contemplar la cara més lletja de la nostra espècie.

Que el bon Déu, escolti – també – la pregaria dels tibetans i els alliberi d’aquesta Xina que els assassina !

Amén.

© Antonio Mora Vergés